Motonet logo
Tavaratalot

Kirjaudu
Kirjaudu sisään
Ostoskori
Kassalle
Kanta-asiakas, muista hyödyntää ostoetusi! Kanta-asiakas, muista hyödyntää ostoetusi!
Kaikki artikkelit

Vinkit polttopuiden tekoon

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 26.2.2024.

(Päivitetty 13.3.2024)

Paras ajankohta varautua seuraavaan kylmään lämmityskauteen polttopuita tekemällä on kevättalvella, käytännössä maaliskuusta huhtikuulle. Tämän artikkelin vinkeillä homma onnistuu helposti.

Polttopuiden tekoa kannattaa suunnitella vaihtuvien kotimaisten vuodenaikojen mukaisesti. Poltettavat klapit on hyvä pilkkoa jo aikaisin keväällä, jolloin kuivuminen tapahtuu kuivan ja lämpimän kesäkuukausien aikana.

Yksinkertaisimmillaan työvälineiksi riittää sähkö- tai bensiinikäyttöinen moottorisaha, sahapukki ja tukeva hakkuutaso, eli pölkky ja laadukas halkaisukirves. Muista myös artikkelimme moottorisahan terän huoltamisesta.

Tarvikkeet polttopuiden tekemiseen

Polttopuiden teko kirveellä

Oikeissa käsissä kirves on nopein ja tehokkain käsityökalu polttopuiden tekoon. Valitse itsellesi se sopivan kokoinen kirves. Järeä halkaisukirves toimii mainiosti isompien pöllien halkaisuun ja yleiseen polttopuiden tekoon. Perinteinen yleiskirves pelittää pienempien klapien perkaamiseen ja sytykkeiden virittelyyn. Muista pitää kirves ja muut työkalut terävänä!

Turvallisuusvälineet

Varmista tasainen ja turvallinen työskentelytila. Halkoja tehdessä klapit voivat sinkoilla kauaskin, joten huolehdi turvaetäisyyksistä. Muista käyttää suojalaseja ja suojaavia hanskoja. Selkää säästääksesi puiden siirtelyyn kannattaa käyttää pokaraa tai liinoja.

Polttopuiden säilyttäminen

Varastointipaikka vaikuttaa kuivumisen lopputulokseen ja poltettavan puun laatuun ja puhtauteen. Siksi puita ei kannata säilyttää kostealla alustalla eikä esimerkiksi metsässä, vaan irti maasta ja avoimella paikalla. Jos puupinon haluaa peittää, pitää huolehtia tuuletuksesta. Kuivankin polttopuun saa pilalle, jos puut käärii tiiviisti pressun alle.

Mainio ratkaisu on puuliiteri, johon mahtuu kahden vuoden puut kerralla. Rakolattian tulisi olla reilusti irti maasta ja ovien molemmissa päissä vastakkaisilla seinillä tai vierekkäin liiterin pitkällä sivulla. Näin puut voidaan vuorovuosina lastata toisesta ovesta ja purkaa toisesta. Varastoon ei myöskään jää vuosikausiksi käyttämättömiä klapeja, joihin kerääntyy helposti tuholaishyönteisiä. Ihanteellinen paikka liiterille on mahdollisimman lähellä tietä. Sen ympärillä tulisi olla riittävästi tilaa polttopuiden tekoa varten. Klapit kannattaa viedä sisälle lämpiämään muutama päivä ennen niiden käyttämistä lämmittämiseen.

Muista myös metsätöistä laajemmin kertova artikkelimme.