Motonet logo

Kirjaudu sisään

Kassalle

Kaikki artikkelit

Kevät on metsätöiden kulta-aikaa

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 12.9.2022.

(Päivitetty 6.2.2024)

Kevät on metsänomistajan parasta sesonkia – onhan sadonkorjuun aika! Monesti se toki voi tarkoittaa metsänhoitotöitä vaikkapa kevyemmän harvennuksen merkeissä, mutta silloinkin varsinaisen ponnistuksen sivutuotteena syntyy yleensä materiaalia aina tarpeellisen polttopuun tekemiseen.

Useat metsänhoitotyöt on mahdollista tehdä itse, kunhan pidetään turvallisuusasiat ja oikeat työtekniikat kirkkaina mielissä sekä varustus ja vaatetus kunnossa – tukevia eväitä unohtamatta! Monet meistä pitävät reipasta metsässä temmellystä mitä parhaimpana puuhana niin keholle kuin mielelle.

Turvallisuus edellä

Tarkista moottorisahan turvalaitteiden kunto aina ennen työn aloittamista. Erityisesti takapotkusuojan ja ketjulukon toiminta kannattaa varmistaa. Määräajoin tehtävä välineiden huolto ja varaosien vaihtaminen takaavat, että sahasi on aina teräkunnossa.

Muista esityöt: raivaa kaadettavan puun tyvin huolellisesti ennen kaatoa. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä, kuten terän osumiselta rungon takana piilossa lymyilevään kiveen. Samalla puun kaataminen juuri haluttuun suuntaan on helppoa. Varmista myös väistöreitti, jos sahatessa sattuu jotain yllättävää.

Myrskytuhojen raivaamisessa on syytä harjoittaa erityistä tarkkuutta ja harkintaa tai jättää homma kokonaan ammattilaisen hoidettavaksi.

Metsurin vaatteet ja suojavarusteet

On ensisijaisen tärkeää huolehtia metsurin työturvallisuudesta tarkoituksenmukaisilla varusteilla. Metsätyö voi olla yllätyksiä täynnä niin ammattilaiselle kuin vapaa-aikanaan metsänhoidossa viihtyvälle, joten laadukkaat metsurin housut, viiltosuojahanskat, metsurin kypärä, kuulosuojaimet ja metsurin saappaat kannattaa aina hankkia ensimmäisenä.

Moottorisahat, akkusahat ja tarvikkeet

Moottorisaha on osaavissa käsissä erinomainen apuri, kun pitää saada valmista aikaan nopeasti. Perinteinen polttomoottorisaha on monelle tuttu, mutta yhä useampi valitsee työkalukseen myös näppärän akkumoottorisahan. Tosimetsurin seinältä löytyvät molemmat: perinteinen moottorisaha vaativampaan puunkaatoon ja akkusaha kevyempiin hommiin vaikkapa vapaa-ajan asunnon tai kodin pihapiirissä ja polttopuiden teossa.

Aina tarpeellisia apuvälineitä etenkin isompien runkojen kimppuun iskiessä ovat vänkäri ja kaatokiilat. Tukkien tai rankojen käsittelyssä korvaamattomia taas ovat tukkisakset ja nostokoukut, joiden avulla painava ja märkäkin puu siirtyy helposti pinoon.

Voimanlähteestä riippumatta kaikki moottorisahat vaativat myös huoltoa ja varaosia. Terät ovat tietenkin se tärkein syömähammas. Teräketjut purevat aina, kun ne pitää vireessä teräketjuviilalla, mutta ajoittain ne tulee kulumisen myötä myös vaihtaa uusiin. Teräketjuöljy on itsestään selvä sahan kaveri kuten myös bensakoneen käyttäjille bensiinikanisteri.

Aina konevoimaa ei suinkaan tarvita. Kevyempiin raivaushommiin ja puiden pilkkomiseen riittävät hyvin luotettava kirves ja näppärä vesuri. Kirveitäkin on syytä pitää käsillä useampia: halkaisukirves klapihommiin ja veistokirves tai retkikirves tarkkuutta vaativaan puun työstöön.

Motonetin kattavasta tarvikevalikoimasta löydät aina teräketjuja, varalaippoja ja muuta tarpeellista välineistöä kaikkiin metsätöihin.

Muista myös artikkelimme moottorisahan huollon tärkeimmistä huomioitavista asioista, artikkeliin pääset tästä:

Ohjeet moottorisahan kunnostukseen

Huolehdi myös tankkausvälistä

Paitsi moottorisahaa myös sahuria on syytä tankata tasaiseen tahtiin, jotta työ on mielekästä ja hommaa jaksaa painaa vaikka läpi päivän. Termospullossa ja ruokatermoksessa lämmittävät juomat ja tukevammat sapuskat säilyvät höyryävinä riittävän pitkään. Ja oikein kunnon tauon osuessa kohdalle nuotiolla tirisee tietenkin aina maistuva makkara ja tuoksuu aito nokipannukahvi!