Tavaratalot

Kirjaudu
Kirjaudu sisään
Ostoskori
Kassalle
Kaikki artikkelit

Auton pesu- ja vahausopas

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 12.9.2022.

(Päivitetty 7.5.2024)

Auton pesu

Valitse paikka ja aika niin, ettei autoon kohdistu suoraa auringon valoa, joka kuivattaisi pesuaineen auton pintaan. Suihkuta esi- tai liuotinpesuaine auton kuivaan pintaan alhaalta ylöspäin ja anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan ja huuhtele aine pois. Huuhtele auto likaisimmasta kohdasta alkaen eli normaalisti alhaalta ylös, ja tämän jälkeen koko auto ylhäältä päin ”sadettaen”. Esihuuhtelu on todella tärkeää, ettei pinnalla oleva isompi lika naarmuta autoa.

Esipesu on auton pesun tärkein vaihe. Sen tarkoituksena on poistaa mahdollisimman paljon kuraa ja likaa ennen mekaanista pesua. Näin estetään käsinpesuvaiheen mikronaarmut. Tehokkain esipesu saadaan painepesurin ja vaahdottimen avulla, mutta esipesuun voi köyttää myös vaahdotussuuttimella varustettua painepulloa. Esipesuaine levitetään alhaalta ylöspäin, jolloin se ehtii vaikuttaa pisimpään kuraisissa helmoissa. Pesuaineen on syytä olla sekä vahaturvallista että tehokasta. 

Lisää tarvikkeita auton pesuun löydät täältä, Auton pesutarvikkeet ,Auton pesu ja vahaus.

Käsinpesu eli kinnastelu suoritetaan kahden hiekanerottimellisen ämpärin tekniikalla, joista toisessa kinnas kastellaan ja toisessa se huuhdellaan. Tässäkin on tarkoituksena välttää hiekan siirtämistä takaisin maalipinnalle. Ja pesu puolestaan suoritetaan ylhäältä alaspäin. Pesun jälkeen puhdas auto kuivataan tuuhealla mikrokuituisella kuivausliinalla. Ja muistathan puhdistaa myös ovien välit ja sisäkynnykset. Maalipinnoille kannattaa tehdä myös raudanpoisto aina ennen vahaamista tai pinnoittamista.

Annostele pesuainetta ohjeen mukaan, jotta vaahtoa on tarpeeksi ja sieni liukuu paremmin. Aloita peseminen katolta, pese laajoin pyörivin liikkein, alue kerrallaan alaspäin. Huuhtele aina yhden alueen pesun jälkeen, jottei pesuaine pääse kuivumaan pinnalle, käytä runsaasti vettä. Pese tuulilasi lasinpesuaineella, huuhtele vedellä ja kuivaa lastalla. Pesemisen jälkeen voit käsitellä tuulilasin sekä sivu- ja takalasit lasipinnoitteella, joka estää lian ja hyönteisten tarttumisen lasiin.

Korrek Pro High Foam Shampoo

Auton ulkopintojen pesuun. Autoshampoo on voimakkaasti vaahtoava, sitruksentuoksuinen pesuainetiiviste. Shampoota voi käyttää myös painepesurin vaahdottimen kautta. Shampoota voi käyttää toistuviin pesuihin.

  • Voimakkaasti vaahtoava pesuainetiiviste

  • Pesuaine on biohajoava ja pH-neutraali

  • Pesuaine on hellävarainen vaha- tai pinnoitekäsitellyille pinnoille

Lisää tarvikkeita auton pesuun löydät täältä, Auton pesutarvikkeet ,Auton pesu ja vahaus.

Auton kuivaaminen on myös todella tärkeä asia, joka saattaa monilta unohtua. Auton pinnalle jääneet pisarat muodostavat linssiefektin, joka voi auringonpaisteessa haalistaa maaliin pisaroiden kohdalle jälkiä. Lisäksi kovasta tai kalkkipitoisesta vedestä jää maalipinnalle helposti jälkiä. Käytä kuivaamiseen silikonilastaa, se ei vahingoita auton pintaa ja on nopea keino suurimman veden pois saamiseksi. Säämiskällä viimeistelet auton erittäin kuivaksi. Jos aiot pesun jälkeen vahata auton, on hyvä käydä tarkasti läpi myös saumakohdat säämiskän reunalla, jottei niistä valuva vesi laimenna vahaa.

Liinat ja levittimet

Vanteiden pesu suoritetaan esipesun yhteydessä, ennen käsinpesua. Jarrupöly vaatii mekaanista puhdistamista sopivan pesuaineen kuten raudanpoistajan tai vannepesun kanssa. Oikea pesuväline riippuu myös vanteen mallista: kinnas on hyvä suuremmille pinnoille, mutta ahtaat kolot vaativat vanneharjaa. Myös vanteet on syytä kuivata ja suojata, jotta lopputulos olisi hyvä.

Pese jo huuhdellut vanteet vannepesuaineella ja vanteiden pesemiseen tarkoitetulla sienellä tai harjalla, huuhtele pesuaine tarkkaan pois. Kuivaa auto huolellisesti.

Vanteiden pesu ja raudanpoistoaineet

Mattojen puhdistus aloitetaan huolellisella imuroinnilla, jotta hiekka saadaan poistettua. Kumimattojen pesu on helppoa: siihen ei tarvita muuta kuin pesuainetta, harjaa ja vettä. Lopputulos on palkitsevaa, kun harmaat ja nuhjuiset matot saavat takaisin oikean värinsä. Ja muistathan, että kumimattoja ei ole hyvä käsitellä aineella, joka tekisi niistä kuljettajan jalkojen alla liukkaita. Kangasmatot puolestaan keräävät sisäänsä enemmän likaa, joten pesukin pitää tehdä voimakkaammin. Ne voi pestä joko märkäimurilla tai painepesurilla, ja maalaisjärjellä mattojen kunto sekä paksuus huomioiden harjalla auttaen. Paksujen kangasmattojen kuivuminen kestää kauan, joten työ kannattaa tehdä aikana, jolloin matot saavat kuivua rauhassa.

Auton vahaus

Pinnoita tai kiillota. Oikeilla välineillä auton vahaus on helppo tapa pitää auton maalipinta hyvänä ja saada uutta ilmettä vanhaan kulkuneuvoon. Valitse vaha auton iän ja maalipinnan kunnon mukaan. Jos auto on erittäin naarmuinen tai auringon haalistama, voi olla paras käsitellä auto lievästi hiovalla aineella.

Jos haluat hoitaa homman vaivattomasti, tutustu videolta helppokäyttöiseen Korrek Pro TFC Ceramic Wax -tuotteeseen.

Valitse paikka ja aika siten, ettei autoon kohdistu suoraa auringonvaloa. Aloita pesemällä ja kuivaamalla auto huolellisesti. Likaisen auton vahaaminen naarmuttaa helposti maalipintaa! Paineilmakompressorilla tai imurin puhallustoiminnolla saat kuivatettua auton pienimmätkin raot. Lue huolellisesti valitsemasi vahan levitys ja kiillotusohjeet. Yleensä kannattaa jakaa alueet pienemmiksi osiksi: esimerkiksi konepelti, katto, jokainen ovi ja lokasuoja, kaikki yksi kerrallaan.

Vahaa levitetään pyörivin liikkein ja viimeistellään pitkin vedoin. Huomioi erityisesti muovipinnat, sillä ne haalistuvat herkimmin. Mustille muovilistoille kannattaa käyttää niille tarkoitettua erikoisvahaa, tavallinen vaha jättää nämä pinnat helposti harmaiksi. Autoa ei tarvitse hangata voimalla, mutta kannattaa olla perusteellinen. Kun vahan on annettu vaikuttaa ohjeen mukaisesti, kiillotetaan auto lopuksi pehmeällä mikrokuituliinalla. Muista viimeistellä koristemerkit, listojen reunat ja luukkujen aukot vahan jäänteistä vaikkapa hammasharjalla tai vanupuikolla.

Myös vanteet kannattaa vahata muutaman pesun välein, jolloin lian irrotus on helpompaa ja vanteet säilyvät kiiltävinä. 

Tuulilasien puhdistus on liikenneturvallisuutta. Sisäpinnalle kertyy pölyä, rasvaa ja kalvoa, joka heikentää näkyvyyttä etenkin voimakkaassa auringonpaisteessa. Samoin ulkopuolelle on pinttynyt suolakuraa. Tärkein työväline on nimenomaan ikkunoille tarkoitettu mikrokuituliina, joka ei nukkaa tai jätä raitaa.

Jos tarvitset myös uudet pyyhkijänsulat? Löydät ne helposti täältä, Tuulilasinpyyhkimet

Lisää tuotteita löydät täältä,

Sisätilojen pesu ja -hoitoaineet sekä Kuminhoitoaineet ja renkaanehostajat.