Motonet logo

Kirjaudu sisään

Kassalle

Kaikki artikkelit

Huolla ja suojaa laituri

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 13.2.2023.

(Päivitetty 11.9.2023)

Useimmissa mökkirannoissa laituri on yleinen näky joka kaipaa vuosittaista huolenpitoa. Motonetista löydät laajan valikoiman tarvikkeita laiturin huoltoon ja hoitoon. Laituri kannattaa suojata vuosittain puuöljyllä samalla tavalla kuin terassit, jotta laituri olisi mahdollisimman pitkäikäinen ja siistin näköinen. Muista myös terassin huollosta kertova artikkelimme.

Laituritikkaat

Laituritikkaat kuluvat hiljalleen veden vaikutuksesta ja on uusittava aika ajoin. Motonetista löydät eri pituisia ja eri materiaaleista valmistettuja tikkaita jokaiseen tarpeeseen.

Poiju, ketjut ja painot

Veneen kiinnittämiseksi laituriin, käytetään usein poijuja. Poijun ja sen varusteiden valintaan

kannattaa kiinnittää huomiota. Motonetista löydät valikoiman erikokoisia ja eri materiaaleista valmistettuja poijuja veneen kiinnitykseen. Poijuasennukseen tarvitaan poiju, -ketju ja -paino sekä asennukseen käytettävät kiinnikkeet.

Asentaminen voidaan tehdä itse tai jättää ammattilaisen hoidettavaksi. Poijun koon valintaan vaikuttaa asennuspaikan syvyys. Mitä suurempi poijun kelluke on, sitä syvempään veteen se voidaan asentaa. Poijuketjun valinnassa ei kannata säästellä. Suositeltava ketju on pitkälenkkinen

16 mm – alle 13 mm ketjun käyttö ei ole suositeltavaa. Mitä pidempi ketju on, sitä suurempi vetolujuus poijulle saavutetaan. Ketjun sopiva pituus on noin kaksi kertaa veden syvyys. Poijuketjulle suurimman rasituksen aiheuttaa poijun liikehdintä sekä meriveden aikaansaama syöpyminen. Poijun ja poijupainon ketjuun liittämiseen kannattaa käyttää sakkeleita, jotka ovat syytä varmistaa varmistussokilla. Tähän soveltuvat hyvin vaikkapa nippusiteet.

Poijupainon koon valintaan vaikuttaa veneen koko. Kaikkien poijun asennukseen käytettävien osien on syytä olla kuumasinkittyä terästä. Muun metallin, kuten haponkestävän teräksen, sekoittaminen asennukseen aiheuttaa sähköparin, joka käynnistää syöpymisen. Poijupainoja on saatavilla useita erilaisia.

Laiturisuojat ja turvallisuus

Jos laiturissa säilytetään venettä, kannattaa laituri suojata laituripuskurin avulla. Myös lepuuttajien käyttö veneen ja laiturin välissä on suositeltavaa, jotta laituriin ja veneeseen ei tulisi naarmuja tai hankaumia. Lisäksi laiturilla on hyvä pitää pelastusrengasta ja heittoliinaa siltä varalta että laiturilla olija putoaisi veteen tai uimari joutuisi vaaraan.