Motonet logo
Tavaratalot

Kirjaudu
Kirjaudu sisään
Ostoskori
Kassalle
Kanta-asiakas hyödynnä ostoedut!Kanta-asiakas hyödynnä ostoedut!
Kaikki artikkelit

Terassin pesu & öljyäminen

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 4.5.2023.

(Päivitetty 25.3.2024)

Terassin puupintojen öljyäminen ja huolto lisäävät sen käyttöikää. Puuöljyn kosteuttava vaikutus ehkäisee puun halkeilua. Terassin tai pihalaudoituksen öljykäsittely edesauttaa myös pinnan kykyä sietää ja hylkiä likaa ja saasteita. Hyvin ja säännöllisesti huollettu terassi on kestävämpi, myös viihtyisämpi oleskelu- ja ajanviettopaikka.

Aloita terassin huolto tarkistuksella

Puisen terassin tai pihalaudoituksen huolto on hyvä aloittaa huolellisella kuntotarkastuksella. Mahdollisesti talven aikana ylös nousseet naulat tulee lyödä alas ja kiertää löystyneet ruuvit takaisin laudan pintaan. Jos terassilaudoitus on päässyt nousemaan, on ruuveja ollut alkuaan liian vähän.

Myös terassilaudoituksen puun kunto kannattaa tarkistaa ja mahdollisesti talven aikana vaurioituneet puuosat vaihtaa uusiin. Jos perustukset ovat painuneet, tulee rakennetta nostaa ja tasata puukiiloilla.

Kun kaikki on kunnossa, aloitetaan varsinainen pintojen huoltotyö huolellisella pesulla. Kun terassi on puhdas, on pintakäsittelyn kunto helppo tarkistaa. Painepesurit ja tarvikkeet

Poista hilseilevä maali teräsharjalla tai kaapimella. Tarkista, ettei pinnassa ole silmiinpistäviä maali- tai öljyläiskiä. Käsiteräsharjat

Jos terassi on siisti, pelkkä pesu tai pesu ja väritön öljykäsittely riittävät. Öljyä, jos suojauskäsittely on kulunut pois. Ennen öljyämistä puupinnan pitää antaa kuivua kunnolla. Terassin pesuun tarvitset pesuainetta, kestävän harjan, käyttövettä tai painepesurin huuhtelua varten.

Terassin puhdistaminen

Puhdista terassilaudoitus sekä muut puuosat huolellisesti talven tomuista ja liasta terassin pesuun sopivalla pesuaineella joka puhdistaa tehokkaasti vahingoittamatta puuta tai ympäristöä.

Annostele pesuainetta haaleaan veteen. Käytä pinnan pesuun pehmeää juuriharjaa tai terassinpesuharjaa. Valitse harja niin, että sen saa kiinnitettyä harjanvarteen tai jatkovarteen, jolloin saat työasennon mahdollisimman mukavaksi. Harjaa kaikki terassin laudat, kuten myös mahdolliset kaiteet ja portaat, huolellisesti puhtaaksi pesuaineliuoksella ja huuhtele irronnut lika pinnalta puhtaalla vedellä. Puutarhaletku on tässä kohtaa hyvä apuväline. Puhdista pieniä alueita kerrallaan, jotta lika ei ehdi kuivua takaisin pintaan kiinni. Toista pesu tarvittaessa. Kun terassi on puhdas, on vanhan pintakäsittelyn kunto helppo tarkistaa.

Erittäin likaiselle, pinttyneelle ja suurelle terassille kannattaa ottaa apuvälineeksi terassipesuri. Muista kuitenkin maltti pesurin kanssa, jotta et vahingoita puun pintaa. Mikäli terassilaudoista nousee runsaasti tikkuja, on edessä pinnan hiominen ennen käsittelyä.

Terassin öljyäminen

Uutta painekyllästettyä terassia ei kannata käsitellä heti ensimmäisenä kesänä, koska puu on yleensä vielä kyllästyksen jälkeen märkää. Terassin öljyäminen tuleekin vastaan yleensä vasta toisena tai kolmantena kesänä. Jos terassia ei ole käsitelty aiemmin, on pinta öljyttävä kahteen kertaan, jotta saadaan riittävä suoja puulle. Aiemmin käsitellyn terassin huoltoöljyämiseen riittää normaalisti yksi käsittelykerta.

Terassin öljyämiseen tarvitset, terassiöljyä eli puuöljyä, välineet öljyn levittämiseen kuten terassiöljyharjan, pensselin tai terassiöljylastan, sekä rätin tai pyyhkeen imeytymättömän öljyn pyyhkimiseen. Puuöljyjä löytyy monissa eri väreissä tai värittömänä. Terasseilla ja kalusteissa kannattaa käyttää värillistä öljyä, sillä värillisten öljyjen pigmentit auttavat suojaamaan UV-säteilyltä. Sen jälkeen, kun terassi on öljytty, on sen hyvä antaa kuivua muutaman päivän.

Valitse pintakäsittelytuote käyttötarkoituksen ja toiveesi mukaan. Aiemmin käsitellyllä pinnalla myös vanha pintakäsittelyaine vaikuttaa tuotteen valintaan.

Maaliruisku on erittäin kätevä työkalu isompien alueiden pintakäsittelyyn. Maaliruiskulla pääset maalaamaan myös hankalat muodot ja pienet rakoset.

Hanki muutama erikokoinen levitykseen sopiva pensseli. Pienempiä siveltimiä tarvitset rajauksiin, kulmiin ja kapeisiin rakoihin, pintalaudat käsittelet vaivattomasti jatkovarteen kiinnitettävällä ja polvia säästävällä terassisiveltimellä. Siveltimet

Levitä öljyä ohuesti kuivalle puupinnalle, niin että öljy imeytyy tasaisesti puuhun eikä pintaan jää lammikoita tai työvälineen jälkiä. Levitä öljyä aina parin laudan leveydeltä päästä päähän, jotta työsaumat eivät jää näkyviin. Liu´uta leveää sivellintä hieman sivuttain, niin saat öljyn tehokkaasti myös lautojen väliseen rakoon.

Anna kuivua vähintään seuraavaan päivään. Kuivumisaikaan vaikuttaa sääolosuhteet, joten varmista, että pinta on kuiva ennen sen käyttöönottoa tai toisen öljykerroksen kerroksen levittämistä.

Miten öljykäsittely tehdään?

Levitä öljyä aina parin laudan leveydeltä päästä päähän, jotta työsaumat eivät jää näkyviin. Liu´uta leveää pensseliä hieman sivuttain, niin saat öljyn tehokkaasti myös lautojen väliseen rakoon. Lisää öljyä sen verran, kuin puu imee. Kokeile ensin ohuella kerroksella. Pyyhi ylimääräinen öljy kevyesti rätillä.

Anna terassin kuivua ja sivele päällimmäiseksi vielä väritön pintaöljy, joka antaa lisäsuojaa pigmenttiöljylle. Sekoita öljy huolellisesti ja levitä se laudoille. Anna pintaöljyn kuivua vielä yksi poutapäivä, ja terassi on valmis vastaanottamaan kesän!