Liikutaan turvallisesti jäällä!
Kirjoittaja:
Motonet-tiimi
Julkaistu: 29.3.2023.
(Päivitetty 6.2.2024)
Nyt on hyvä hetki tarkastaa, että omat ja lähipiiriin kuuluvien talvikalastajien ja vesilläliikkujien varusteet ovat kunnossa. Videolla kerrataan vinkit jäällä liikkumiseen.
Jäille ja jäätäville vesille kannattaa aina lähteä ajatuksella, että jää voi pettää tai saattaa joutua hyisen veden varaan. Jokaisen jäällä kulkijan vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit, vesitiiviisti reppuun pakatut vaihtovaatteet ja kännykkä sekä mielellään myös kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseen.
Paljon jäillä ja kylmien vesien aikaan liikkuvien on hyvä lisäksi hankkia kuivapuku. Kylmän veden varaan joutunut jäähtyy hyvin nopeasti. Esimerkiksi +4 – +6 -asteisessa vedessä voi menettää toimintakykynsä muutamassa minuutissa ja tajuntansa noin 15 minuutissa. Kuivapuku pitää veden varaan joutuneen kuivana ja toimintakykyisenä pidempään. Puku on oikein huollettuna pitkäikäinen investointi, josta on iloa Suomen oloissa läpi vuoden. Parhaimmillaan se pelastaa käyttäjänsä hengen.
Turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tunnet jään, jäällä liikkumiseen liittyvät riskit ja varustaudut oikein.
Oikea varustautuminen antaa vapauden liikkua vesillä turvallisesti eri vuodenaikoina
Pelastusliivit ovat jokaiselle veneilijälle pakollinen turvallisuusväline. Kaikissa moottorialuksissa sekä yli viisimetrisissä purjealuksissa tulee olla jokaiselle henkilölle oma, oikean kokoinen ja hyväksytyn mallinen pelastuspukine. Yllättävän hätätilanteen kannalta on tärkeää, että sitä pitää päällä ja se on puettu oikein.
Pelastusliivejä ja -pukineita on tarjolla useita erilaisia. Niin kokemattoman kuin kokeneemmankin on hyvä tutustua valikoimaan ja löytää juuri omiin tarkoituksiin sopiva vaihtoehto. Välineitä on kehitetty siihen suuntaan, että niitä olisi mahdollisimman mukava pitää yllä – ajatus pelkistä perinteisistä paksuista liiveistä elää sitkeästi. Alla löydät informaatiota erilaisista liiveistä ja pukimista sekä hyviä esimerkkejä tuotteista.
Pelastusliivejä syytä sovittaa ennen ostopäätöstä
Kun ostaa pelastusliivin tai kelluntapukineen, on syytä olla itselleen rehellinen. Jos uimataito tai kokemus vesillä liikkumisesta on vaatimatonta, kannattaa unohtaa kelluntapukineet. Lapsille Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto suosittelee aina pelastusliivejä. Turvallisuuteen vaikuttaa myös liivien kantokapasiteetti. Paljonko painatkaan vesillä täysissä pukeissa, kenties saappaat jalassa? Liian pienet liivit eivät välttämättä riitä kannattelemaan pinnalla ja liian suuret liivit taas voivat olla niin löysät, että käyttäjä lipsahtaa veden varaan jouduttuaan kokonaan pois niistä.
Liivien sovitukseen on hyvä käyttää aikaa. Kannattaa kokeilla, istuvatko pelastusliivit hyvin ja tuntuvatko ne mukavilta sekä muistaa, että liivien alle pitäisi mahtua myös päällystakki tai muuta vaatetta.
Ainoastaan oikein päälle puetut pelastusliivit pelastavat
Pelastusliivejä käytettäessä on kiinnitettävä huomiota niiden huolelliseen pukemiseen. Vyöhihnan tulee olla kireällä ja lisäksi suositellaan haarahihnallisia malleja. Näin estetään liivien nouseminen kainaloihin tai niiden karkaaminen päältä kokonaan. Lapsille voi pukea pelastusliivit päälle jo rannalle tultaessa ja heidän kanssaan voi myös testata, miltä pelastusliivien kanssa tuntuu olla vedessä.
Hoito ja säilytys vaikuttavat pelastuspukineiden käyttöikään
Pelastuspukineet kannattaa säilyttää kuivassa ja ilmavassa tilassa, ja niiden on hyvä antaa kuivua ennen säilytykseen laittamista. Säilytyspaikan on syytä olla sellainen, josta ne on helppo ottaa käyttöön aina vesille lähdettäessä. Mahdollinen lika ja tahrat on syytä poistaa heti pukineen mukana tulevien puhdistus- ja huolto-ohjeiden mukaisesti. Jos kelluntapukine menee rikki, on viisainta viedä se ammattilaisen korjattavaksi. Paukkuliivien toimivuus, eli laukaisumekanismi ja painepatruuna, on tarkistettava säännöllisesti. Tämä kannattaa suosiolla jättää ammattilaisen huoleksi, ja se tulee tehdä 1–2 vuoden välein.