Vinkit veneen keväthuoltoon
Kirjoittaja:
Motonet-tiimi
Julkaistu: 3.2.2023.
(Päivitetty 8.4.2024)
Perusteellisella veneen keväthuollolla varmistat, että menopelisi pysyy kunnossa ja tulevasta veneilykaudesta tulee huoleton. Keväthuolto kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen vesillelaskua, jotta aikaa jää, mikäli huollon yhteydessä paljastuu jotain yllättävää veneen kunnosta.
Huoltokohteita on veneessä paljon, mutta mikäli veneestä on pidetty hyvää huolta, vaativat useat kohteet vain tarkistuksen. Käymällä kaikki kohteet huolellisesti läpi, voit huoletta laskea menopelisi vesille ja nauttia veneilykaudesta.
Rungon huoltokohteet
Jokavuotisiin huoltopuuhiin kuuluu veneen pesu ja suojaaminen. Lujitemuoviveneissä ajoittain on suositeltavaa myös kiillottaa runko. Veneen pesuun riittää yleensä vesi, veneenpesuaine ja pehmeä harja. Painepesuri on myös oiva apu pesupuuhissa. Värjäytyneen vesilinjan puhdistukseen on olemassa oma puhdistusaine, jolla värjäytymät lähtevät helposti. Mikäli pinta on päässyt himmenemään, kiillon palauttamiseksi voidaan käyttää hiomanestettä. Hieno hiomaneste on oiva apu myös pinttyneen lian poistamiseen.
Venevaha kiillottaa ja suojaa veneen pintoja. Vaha muodostaa vettä hylkivän pinnan. Oikea väline vahaamiseen on puhdas kiillotusliina tai trasseli. Vahaa levitetään kuivalle ja puhtaalle pinnalle pyörivin liikkein, pienelle alueelle kerrallaan. Alue kiillotetaan puhtaalla liinalla, kun vaha on kuivunut ja muuttunut harmahtavaksi mattamaiseksi pinnaksi.
Veneen vahaamisessa voidaan käyttää ensin puhdistavaa vahaa, joka viimeistellään suojaavalla vahakerroksella. Käyttämällä näitä kahta vahatyyppiä saavutetaan paras mahdollinen kiilto ja suoja. Vahaamisessa voidaan käyttää myös kiillotuskonetta, mutta nestemäiset vahat ovat kevyitä työstää myös käsin.
Veneen kuomu ja sisätilojen huolto
Veneen kuomu on veneen kannalta tärkeä ja arvokas varuste, joten sen kunnosta kannattaa pitää hyvää huolta. Puhdista kuomu huolellisesti ja kyllästä se erityisellä kuomukyllästeellä. Näin kuomu pysyy vesitiiviinä ja vettähylkivänä ja sen puhdistaminen kauden aikana on helppoa. Veneen sisätilat kannattaa imuroida ja puhdistaa huolellisesti talven jäljiltä.
Tiikki ja muut puuosat
Puuosat varsinkin veneen ulkotiloissa kaipaavat säännöllistä huolenpitoa. Yleisin käytetty puulaji veneissä on ankaria olosuhteita kestävä tiikki, joka on varsin käytetty materiaali myös puutarhakalusteissa. Mikäli tiikin hoitoa laiminlyödään, voi tiikkipinnoista tulla oikea murhe. Säännöllinen pesu kauden aikana ja tiikkipintojen huomioiminen veneen vuosihuollon yhteydessä auttavat säilyttämään tiikkipinnat hyväkuntoisina ja näyttävinä vuodesta toiseen.
Eri valmistajat ovat kehittäneet erilaisia järjestelmiä helpompaan tiikin hoitoon ja pintojen ehostamiseen. Motonetista löydät erilaisia aineita tiikkipintojen hoitoon.
Tarkista anodien kunto
Anodi eli uhrimetalli suojaa veneen tai moottorin vedenalaisia osia korroosiolta. Anodit ovat valmistettu useimmiten sinkistä tai alumiinista. Järvivesillä oikea vaihtoehto on magnesiumista valmistettu anodi. Tarkista anodin hyvä kontakti suojattavaan metalliin. Anodin pintaan kertynyt oksidikerros kannattaa poistaa esimerkiksi hiomapaperilla. Hyvä nyrkkisääntö on, kun anodista on kulunut 30 prosenttia, se kannattaa vaihtaa uuteen. Anodeita käytetään kaikissa veneen vedenalaisissa metalliosissa kuten perämoottoreissa, vetolaitteissa, potkuriakseleissa, trimmilevyissä ja peräsimessä. Yleismallisten anodien lisäksi Motonetin valikoimasta löydät myös mallikohtaiset anodit venemoottoreihin ja vetolaitteisiin.
Peräsin ja läpiviennit
Mikäli veneessä on peräsin, tarkista sen kunto. Tarkista peräsimen kiinnitys, akseli ja laakerointi. Tarkista rungossa olevat läpiviennit, niiden kunto ja tiiveys. Läpivientiin liitetyissä letkuissa on syytä olla kaksi letkunkiristintä varmuuden vuoksi. Tarkista myös venttiilien toiminta ja rasvaa ne.
Toimenpiteet purjeveneen kanssa
Purjeveneissä takila eli masto, puomi ja niihin liittyvät helat ja köydet on hyvä käydä huolellisesti läpi. Tarkista masto, mastonjalka ja kiinnityspisteet läpi murtumien varalta. Tarkista myös kaikki plokit ja niiden kunto ja toimivuus. Nostimien ja säätököysien kunto on hyvä käydä myös huolellisesti läpi, jotta köysien katkeamiselta kauden aikana vältytään.
Tarkista myös vaijereiden, lukkojen, vapauttajien ja vinssien kunto. Voitele ja puhdista helat kuten vinssit tarpeen mukaan. Masto ja puomi on hyvä pestä ja käsitellä suoja-aineella. Tarkista myös purjeiden kunto ja mikäli ne vaativat huoltoa, käänny purjeneulomon puoleen.
Pohjan maalaaminen
Suojaa veneen pohja antifoulingmaalilla. Antifoulingmaalit ovat veneen pohjaan levitettäviä maaleja, joiden tarkoituksena on ehkäistä kasvuston muodostuminen. Veneen pohjaan kiinnittynyt kasvusto lisää polttoaineenkulutusta ja hidastaa nopeutta. Veneeseen on suositeltavaa levittää uusi kerros antifoulingmaalia vuosittain veneilykauden alkaessa, jotta riittävä suoja kasvustoa vastaan säilyy.
Antifoulingmaalien käytttö on sallittua ainoastaan merialueilla. Järvivesille on tarkoitettu omia biosidivapaita pohjan suojamaaleja.
Moottorin huolto
Tarkista moottorin kunto ja huolla tarvittaessa. Suurin osa moottorin huoltotöistä tehdään syksyllä, mutta mikäli huolto on jäänyt syksyllä tekemättä, kannattaa se hoitaa keväällä. Moottoreiden välillä on eroja, joten huoltotöitä suunnitellessa kannattaa kaivaa oman moottorin ohjekirja esille ja tarkistaa omaa moottoria koskevat tarkemmat huolto-ohjeet ja sopivat voiteluaineet.
Venemoottorin huoltokohteita ovat moottoriöljyn ja -suodattimen vaihto, vaihteistoöljyn vaihto, polttoainesuodattimen vaihto ja hihnojen silmämääräinen tarkastaminen. Lisäksi on hyvä tarkistaa ja puhdistaa termostaatti ja sytytystulpat. Keväällä moottorista on poistettava kausisäilytysneste ennen vesillelaskua, jotta se ei ajaudu vesistöön.
Motonetista löydät valikoiman tarvittavia työvälineitä, huolto-osia ja voiteluaineita. Kehitämme jatkuvasti myös alkuperäisten huolto-osien saatavuutta tavarataloista ja verkkokaupasta. Katso omaan moottoriisi sopivat huolto-osat verkkokaupan ajoneuvohaulla tai tiedustele varaosien saatavuutta Motonetin palvelutiskiltä.
Jäikö perämoottori syksyllä huoltamatta?
Ei hätää, voit tehdä sen keväällä ennen veneilykauden alkua. Pienet perämoottorit ovat yleisiä mökkiveneissä, kalastusveneissä ja purjeveneiden apumoottoreina. Perämoottorin huolto on helppoa tehdä kotikonstein itse. Perämoottorin vuosittainen huoltaminen kannattaa, koska siten varmistat moottorin oikean ja luotettavan toiminnan sekä pidennät sen käyttöikää useilla vuosilla.
Moottoreissa on mallikohtaisia eroja, joten tarkistathan oman moottorimallisi tarkemmat huoltovaatimukset ohjekirjasta. Katso alta opasvideo miten homma hoituu.
Käyttöakkujen lataaminen
Akkujen lataaminen on tärkeää kausisäilytyksen aikana, mutta akut kannattaa varmuuden vuoksi ladata ja tarkistaa niiden kunto vielä ennen vesillelaskua. Mikäli akut ovat menneet käyttökelvottomaksi säilytyksen aikana, vaihda ne uusiin.
Varusteiden tarkistus
Veneen yleinen ilme kertoo paljon veneen kunnosta, mikäli paikat näyttävät ehjiltä ja siisteiltä ne sitä todennäköisesti myös ovat. Kiinnitä huomiota myös veneen varusteisiin ja niiden kuntoon. Veneen katsastaminen on erinomainen keino varmistaa veneen hyvä kunto. Lue lisää veneen katsastamisesta tästä. Veneen katsastustarkastuslista on myös erinomainen apuväline veneen keväthuollon yhteydessä, joka on hyvä tarkistuslista oman veneen keväthuollon kohteissa.
Tarkista erityisesti turvallisuusvarusteiden kunto. Tarkista pelastusliivit, pelastusrengas, pelastusrenkaan valo ja heittoliina. Jos käytössäsi on paukkuliivit, tarkista niiden sulakkeiden voimassaolo ja liivin yleinen kunto.
Kiinnitä huomiota myös hätämerkinantovälineisiin. Tarkista, että hätäraketit ja soihdut ovat olleet kuivassa paikassa talven yli ja tarkista niiden voimassaolo. Tarkista myös ensiapulaukun kunto ja täydennä tarvittaessa. Tarkista myös lääkkeiden kuten kyypakkauksen voimassaolo.
Tarkista myös palosammuttimen kunto ja muista tarkastuttaa se sammutinhuollossa. Venesammuttimen tarkastusväli on yksi vuosi. Tarkista myös palovaroittimen kunto ja vaihda paristo.
Veneen kunnon tarkistaminen
Tarkista veneen sähkölaitteiden, elektroniikan ja viestintävälineiden kunto. Talvi saattaa tehdä sähköosille tepposen ja liittimet saavat hapettua käyttökelvottomaan kuntoon. Muista tarkistaa myös kulkuvalojen toiminta. Tarkista myös veneen mahdollisten kaasulaitteiden kunto.
Veneilyvarusteet, kuten köydet, lepuuttajat ja ankkuri kannattaa tarkistaa ennen vesillelaskua. Esimerkiksi rispaantuneita kiinnitysköysiin ei ole välttämättä tullut kiinnitettyä syystuulien jälkeen huomiota. Myös navigointivarusteiden kunto on hyvä tarkistaa, kuten merikarttasarjojen ikä. Huviveneessä on lain mukaan oltava ajantasainen merikartta.