Motonet logo
Tavaratalot

Kirjaudu
Kirjaudu sisään
Ostoskori
Kassalle
Nyt on Järkipäivät!Nyt on Järkipäivät!
Kaikki artikkelit

Näin säilöt ruokasi maukkaana pitkään: Vakumointi ja vakuumikoneet

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 17.8.2023.

(Päivitetty 23.9.2023)

Vakumointi on helppo, nopea ja luotettava säilöntämenetelmä, joka takaa, että niin riista ja muut lihat, kalat kuin vihannekset säilyvät pitkään ja säilyttävät myös makunsa ja ravintoaineensa paremmin kuin monella muulla metodilla.

Vakumointi parantaa elintarvikkeiden säilöntäaikaa jopa viisinkertaiseksi perinteisiin säilytysmenetelmiin verrattuna. Pakkaukset vievät vakumoituna huomattavasti vähemmän tilaa kuin vaikkapa perinteiset pakastuspussit ja muovirasiat.

Elintarvikkeiden ohella vakumointi on erinomainen tapa säilyttää esimerkiksi urheilu- tai retkeilyvarusteita ja tekstiilejä. Samalla säästät myös aina arvokasta säilytystilaa kotona tai varastossa, ja saat suojattua esimerkiksi vaatteet kosteuden vaikutuksilta.

Mikä vakumointi?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan vakumointi on menetelmä, jossa ilma poistetaan tiiviisti suljettavasta pakkauksesta, kuten muovipussista tai -rasiasta. Näin estetään bakteerien kasvu, mikä puolestaan pidentää ruoan säilyvyysaikaa huomattavasti. Vakumointi toimii erityisen hyvin herkkien ja helposti pilaantuvien ruokien, kuten lihan, kalan ja juustojen säilytyksessä.

Vakuumilaitteet ruokien säilömisessä

Vakuumikone on laite, joka mahdollistaa vakuumipakkauksen tekemisen helposti ja tehokkaasti. Sen toimintaperiaate on simppeli:

Valmistelu: Valitse ruoka, jonka haluat vakuumipakata. Leikkaa se haluamasi kokoisiksi paloiksi ja laita ne sopivan kokoisiin vakuumipusseihin tai vakuumirullasta katkaistuun pätkään. Vakumointipussien käyttö on hieman nopeampaa, mutta vakuumirullasta katkaistavaa putkea on puolestaan helppo säätää juuri halutun kokoiseksi.

Yhteen vakuumipakkaukseen kannattaa laittaa vain juuri se määrä elintarvikkeita kuin yhdellä käyttökerralla tarvitaan. Näin esim. pakastimeen päätyvät lihat tai kalat on helppo sulattaa ja ottaa käyttöön.

Vakumointi: Aseta vakuumipussi vakuumikoneeseen saumauslinjan päälle ja käynnistä laite. Vakuumikone poistaa ilman pussista ja sulkee sen tiiviisti, jolloin ilma ja kosteus eivät pääse pilaamaan ruokaa. Jos käytät vakuumirullasta katkaistua putkea, saumaa ensin toinen pää, ja lisää sitten elintarvikkeet sen sisälle.

Säilytys: Voit säilyttää vakuumipakatut elintarvikkeet jääkaapissa, pakastimessa tai huoneenlämmössä riippuen ruoan tyypistä. Esimerkiksi huolellisesti kuivatut sienet ja yrtit säilyttävät arominsa ja säilyvät pitkään myös huoneenlämmössä.

Vakumoinnin monet edut

Vakumointi tarjoaa useita etuja, jotka tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon ruokien säilömiseen.

Ruoan pitkä säilyvyysaika auttaa vähentämään ruokahävikkiä ja säästämään rahaa. Ruoan maku ja ravintoarvot pysyvät ennallaan, koska elintarvikkeet eivät pääse kosketuksiin ilman tai kosteuden kanssa. Voit lämmittää vakumoidut ruoat mikrossa tai vesikattilassa. Osa vakuumipussien ja -rullien materiaaleista kestää myös keittämisen.

Vakuumipakatut ruoat vievät vähemmän tilaa säilytyksessä, mikä on erityisen hyödyllistä pienissä keittiöissä tai pakastimissa. Voit myös valmistella useita aterioita etukäteen ja säästää aikaa kiireisinä päivinä.

Vakumointi on loistava tapa säilöä ruokia pitkään tuoreina ilman säilöntäaineita tai muita kemikaaleja. Se on myös energiatehokas keino elintarvikkeiden säilömiseen, sillä useat ruoka-aineet voit säilyttää vakumoituna huoneenlämmössä.

Vakuumikoneiden ominaisuudet ja hinnat vaihtelevat erilaisten vakumointitarpeiden mukaan. Oheisen videon avulla saat selkeän kuvan siitä, minkälainen laite sopii juuri omiin tarpeisiisi. Motonetin asiantuntija poimii jokaisen koneen plussat ja miinukset selkeästi esiin. Vertailussa mukana olevat laitteet: Erä Outdoor 80 W, Erä Outdoor 150 W, Patriot Vac-2 110 W ja Patriot Vac-1 130 W.

Tutustu Motonetin vakuumikoneiden valikoimaan ja valitse omasi!