Motonet logo
Tavaratalot

Kirjaudu
Kirjaudu sisään
Ostoskori
Kassalle
Lahjakasta joulua!Lahjakasta joulua!
Kaikki artikkelit

Työkäsineiden valintaopas

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 17.6.2024.

(Päivitetty 4.9.2024)

Valitse työkäsineet käyttötarkoituksen mukaan

Työkäsineitä valitessa on hyvä pitää mielessä, mitä ollaan tekemässä ja mihin käyttöön käsineitä tarvitaan. Erilaiset käyttötarpeet ohjaavat valintaa, ja tarjolla on paljon erilaisista materiaaleista valmistettuja käsineitä vaihtelevilla ominaisuuksilla. Kuinka sitten valita näistä kaikista se oikea? Soveltuvuuden lisäksi tärkeää on istuvuus – ”istua kuin käsine” ei ole pelkästään sanonta. Avaamme tässä artikkelissa myös niitä mystisiä logoja, joita löydät käsinepaketin kyljessä. Parhaimmillaan työkäsine on henkilönsuojain, eikä se ole sitä ainoastaan hansikaspaketissa lukevan luokittelun tai standardien perusteella. 

Asentajankäsineet yleiskäsineinä – mikä materiaali sopii, mitä tarvitset käsineeltä?

Valikoimastamme löytyy paljon yleiskäyttöön soveltuvia työkäsineitä. Ohuissa asentajankäsineissä pinnoitusvaihtoehtoina on polyuretaani, nitriili ja lateksi. PU-pinnoitteella varustettu käsine on joustava ja sillä on erinomainen pito kuivissa olosuhteissa, nitriilikäsine taas on ohut ja pitää myös kosteissa ympäristöissä. Lateksi puolestaan on materiaalina lämmin sekä vesitiivis, pitoa unohtamatta.

Lisäksi valikoimassamme on erityisesti erilaisia öljyjä hyvin sietäviä käsineitä sekä kosketusnäyttöominaisuudella varustettua työkäsineitä. Meiltä löydät myös tekstiilistä valmistettuja asentajankäsineitä, joissa on likaa hylkivä pinta – oivallinen valinta silloin, kun pitoa tarvitaan suhteellisen vähän, mutta kädet halutaan suojata sorminäppäryydestä tinkimättä. Asentajankäsineessä voi olla mukana myös viiltosuoja. Lyhytaikaiseen tai erityisen likaiseen käyttöön voi hyvin valita kertakäyttöisen käsineen.

Viiltosuoja - käsitteletkö teräviä pintoja tai esineitä?  

Viiltosuojakäsine on kätevä apuri sekä korjaamoilla, remonttihommissa että pihatöissä. Käsineen suojausluokka ilmoitetaan kirjaimella A-F, missä A edustaa matalinta suojausluokkaa ja F parasta (standardi EN 388:2016). Viiltosuojakäsineitä löytyy sekä pinnoitettuna ja tekstiilisinä. Valintaa ohjaa jälleen kerran oma käyttökohde. Perusvalikoimamme kattaa ohuemmat C-suojausluokan käsineet esimerkiksi klapihommiin, erilaisiin puutarhatöihin ja kodin remonttipuuhiin. Tilausvalikoimastamme löytyy vaativampaan käyttöön soveltuvia, nahasta tai keinonahasta valmistettuja paksumpia käsineitä D-suojausluokasta alkaen.

Erikoiskäsineet – onko suunnitelmissa hitsaus, lähdetkö kalastamaan tai metsälle, vai tarvitsetko kertakäyttöistä suojaa?

Kalastus on lähellä Motonetin sydäntä, ja tietysti meiltä löytyy myös kalastajalle sopivaa käsinettä. Kylmempään verkkokalastukseen suosittelemme vuorattuja vesitiiviitä lateksikäsineitä, ja lämpimämpään kalastussäähän elintarvikehyväksyttyjä, ohuempia lateksikäsineitä. Kalan jatkokäsittelyä varten saatat ehkä harkita kertakäyttöisiä suojakäsineitä - joko yksittäispakattua pidempivartista tai lyhytvartista, 100kpl:n paketin nitriilikäsinettä. Huomioithan, että vaikka vinyylistä valmistettu kertakäyttökäsine on elintarviketurvallinen, sitä ei suositella käytettäväksi rasvaisia tai alkoholipitoisia tuotteita käsiteltäessä. Riistan käsittelyyn suosittelemme myös sekä viiltosuojattuja että kertakäyttöisiä, elintarvikehyväksyttyjä käsineitä.

Hitsauksessa tarvitaan suojaa hitsauksesta syntyvää UV-säteilyä, roiskeita ja lämpöä vastaan. Nämä kaikki voivat vaurioittaa ihoa – tämän vuoksi on hyvä valita erityisesti hitsaukseen suunniteltu käsine, joka täyttää vaatimukset ja suojaa myös käyttäjän ranteet. Hitsauksessa paras materiaali käsineeksi on nahkahansikas, jossa kevlar-langalla tikatut saumat tuovat lisäturvaa.

Valitse sään mukaan käsineet kesän askareisiin ja lämpimät talvikäsineet talveksi

Talviseen säähän löydät sopivat käsineet aina monikäyttöisistä pilkkirukkasista erittäin lämpimiin asennuskäsineisiin. Kevään ja kesän askareisiin kannattaa valita pihatöihin aina sopivat puutarhakäsineet, joita valikoimasta löytyy myös viiltosuojattuina.

Olemme huomioineet valikoimassamme myös pihan pienimmät puutarhurit. Lateksivapaita puutarhakäsineitä löydät meiltä koossa 4 ja 5, sekä teddyvuorella varustettuja pihakäsineitä koossa 5.

Tässä tuotteessa on tämmöinen merkki, mitä tämä meinaa ja mihin tätä voi käyttää?

Suurin osa työkäsineistä on luokiteltu henkilösuojaimiksi, ja näin ollen tuotekortissa on monenlaista pientä kuvaa tai ikonia, jota ei aina tule huomatuksi.

Yleisesti tuotteessa on aina symboli. Symbolin päällä on numero-kirjain-yhdistelmä, joka kertoo standardista, johon viitataan (EN). Symbolin alta löydät luokitukset. Luokitusrivillä X tarkoittaa, että tuotetta ei ole testattu kyseiseltä ominaisuudelta ja pääsääntöisesti mitä suurempi luku, sitä parempi suojaus on.

Viiltosuoja

Yksi laajimmista työkäsineiden luokitteluista on EN 388, mikä kertoo esimerkiksi käsineen viiltosuojaluokan. EN 388 -sertifikaatin saaneet käsineet suojaavat käyttäjää mekaanisilta vaaroilta. Tässäkin luokittelussa on kuusi numeroa tai kirjainta peräkkäin: ensimmäinen on hankauslujuus, toinen viillonkestävyys, kolmas repäisylujuus, neljäs puhkaisulujuus, viides viillonkestävyys, ja kuudes iskunkestävyys. Iskunkestävyys joko läpäistään (P) tai merkintää ei tehdä käsineeseen.

Elintarviketurvallisuus

Tuote täyttää elintarviketurvallisuuden vaatimat säädökset, eli voidaan turvallisesti käyttää elintarvikkeiden käsittelyssä.

Kemikaaleilta ja mikro-organismeilta suojautuminen

Käytetään esimerkiksi kertakäyttökäsineissä määrittämään suojaa mikro-organismeja, kuten viruksia, bakteereja, sieniä ja hometta vastaan. Asteikko 1-3, jossa 1 paras ja 3 huonoin.

Kemiallinen suojaus

Kemiallinen suojaustaso, ilmoitetaan asteikolla 0-6. Työkäsineissä käytössä ainoastaan käsineillä, jotka erikseen ilmoitetaan olevan kemikaalinsuojausta varten valmistettuja.

Suojaavuus kylmyyttä vastaan

Suojaus kylmyyttä vastaan. Luokitus koostuu kolmesta peräkkäisestä numerosta, kuten x1x. Ensimmäinen numero mittaa ympäröivää kylmää ilmaa (1-4), toinen kosketusta kylmään (1-4) ja kolmas vedenläpäisevyyttä (0 tai 1).

Suojaavuus kuumuutta vastaan

Suojaus kuumuutta vastaan, asteikko 1-4. Luokittelu koostuu kuudesta peräkkäisestä numerosta. Ensimmäinen kertoo rajoitetun liekin leviämisestä, toinen kosketuslämmöstä. Jos ensimmäinen numero on 3 tai korkeampi, määritetään myös seuraavat: kolmas numero kertoo konvektiivisesta lämmöstä, neljäs säteilevästä lämmöstä, viides pienen sulan metallin roiskeista ja kuudes suurista määristä sulaa metallia.

Tervetuloa käsillä tekevän ihmisen tavarataloon!