Joko nurkissa rapisee? Nappaa vinkit jyrsijöiden torjuntaan!
Kirjoittaja:
Motonet-tiimi
Julkaistu: 12.9.2022.
(Päivitetty 25.9.2024)
Milloin ja miten tuholaistorjunta kannattaa aloittaa?
Syksyisin säiden viilentyessä ja luonnollisen ravinnon vähentyessä metsähiiret ja muut jyrsijät hakeutuvat sisätiloihin lämmön, suojan ja ruoan perässä. Syksyn eteneminen vaihtelee vuosittain, mutta tuholaisiin kannattaa varautua jo hyvissä ajoin syyskuussa.
Kun tuholaiset ovat löytäneet sisälle kotitaloon tai mökkiin, on ensimmäinen ja tärkeä toimenpide pyrkiä löytämään niiden kulkureitit ja tukkia ne, mikäli mahdollista. Lisäksi esimerkiksi ruoka-aineet kannattaa sulkea tiiviisiin kannellisiin rasioihin, jotta ne eivät houkuttele ei-toivottuja ruokailijoita.
Miten valitsen sopivat torjuntatavat ja minne ne tulisi sijoittaa?
Jyrsijöiden kulkureitit rakennuksen sisällä on yleensä helppo havaita jälkeen jätetyistä papanoista. Hiiret pyrkivät liikkumaan suojassa, vaikkapa seinänvierustoja pitkin ja huonekalujen, kuten kaappien alla. Sijoita loukut ja syötit näiden reittien varrelle. Huomioithan, että loukut ja syötit pitää sijoittaa aina turvallisesti niin, että lapset tai kotieläimet eivät pääse niihin käsiksi. Helppokäyttöiset elektroniset hiirten karkottimet taas vaikuttavat laajemmalla alueella jopa 50 neliömetrin tilassa.
Jyrsijöiden torjuntaan kannattaa käyttää useampaa torjuntatapaa samanaikaisesti. Esimerkiksi karkottimen lisäksi sopiviin paikkoihin asetellut syötit ja loukut antavat kattavamman ja tehokkaan suojan kuin pelkkä karkotin. Erilaisiin torjuntatapoihin voit tutustua alla olevan listan avulla.
Elektroniset karkottimet
Elektroniset karkottimet pitävät epätoivotut jyrsijät loitolla ultraäänen avulla. Myrkyttömiä karkottimia on saatavilla niin pistorasiaan asennettavina kuin paristokäyttöisinäkin. Karkottimet vaihtelevat äänentaajuutta, jolloin jyrsijät eivät totu käytettyyn taajuuteen. Korkeataajuusääni ei vaikuta ihmisiin tai kotieläimiin, pois lukien lemmikkijyrsijät. Karkotin kannattaa sijoittaa mahdollisimman avoimeen paikkaan, sillä ultraääni ei läpäise kiinteitä materiaaleja.
Syötit ja myrkyt
Syöttejä valitessa kannattaa tutustua niiden käyttötarkoituksiin, sillä niille sopivat käyttöolosuhteet vaihtelevat. Jyväsyötti sopii lämmitettyihin tiloihin, kuten esimerkiksi omakotitaloihin, rivitaloihin ja kesämökkeihin. Pasta- tai tahnasyötti sopii sekä lämmitettyihin että lämmittämättömiin tiloihin kuten esimerkiksi omakotitaloihin, kesämökkeihin ja vajoihin. Palasyötti sopii lämmittämättömiin tiloihin, kuten esimerkiksi rantasaunoihin ja kellareihin. Jyrsijäkarkotespray taas karkottaa epätoivotut jyrsijät mistä tahansa, mutta erityisesti esimerkiksi ahtaista tiloista joissa muiden torjuntatapojen käyttö ei ole mahdollista.
Perinteiset loukut ja pyydykset
Kaikille tutut perinteiset hiiren- ja rotanloukut ovat varma valinta jyrsijöiden torjuntaan ulko- ja sisätiloista. Giljotti-loukut tarjoavat perinteistä loukkua helpomman virityksen sekä hygieenisen tyhjennyksen. Tehokas kippipyydys taas soveltuu elävien hiirien ja rottien vangitsemiseen ämpäriin, josta ne voidaan vapauttaa takaisin luontoon hygieenisesti.
Sähköiset loukut
Sähköiset hiirenloukut ovat inhimillinen ja hygieeninen valinta perinteisille loukuille. Paristokäyttöiset loukut tappavat hiiren sähköiskulla nopeasti ja tehokkaasti. Loukku on helppo tyhjentää koskematta jyrsijään. Perinteisistä loukuista poiketen sähköiset loukut soveltuvat vain sisäkäyttöön.
Kuinka saaliiksi jääneet jyrsijät tulisi hävittää?
Hiiret ja muut jyrsijät voi hävittää normaalin sekajätteen mukana. Mahdollisia yli jääneitä syöttejä tulee käsitellä vaarallisena jätteenä.