Motonet logo
Tavaratalot

Kirjaudu
Kirjaudu sisään
Ostoskori
Kassalle
Kanta-asiakas, muista hyödyntää ostoetusi! Kanta-asiakas, muista hyödyntää ostoetusi!
Kaikki artikkelit

Joko nurkissa rapisee? Nappaa vinkit jyrsijöiden torjuntaan!

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 12.9.2022.

(Päivitetty 26.9.2023)

Milloin hiiriltä ja muilta jyrsijöitä suojeleva tuholaistorjunta kannattaa aloittaa?

Syksyisin säiden viilentyessä ja luonnollisen ravinnon vähentyessä metsähiiret ja muut jyrsijät hakeutuvat sisätiloihin lämmön, suojan ja ruoan perässä. Syksyn eteneminen tietysti vaihtelee vuosittain, mutta kannattaa siis varautua jo hyvissä ajoin syyskuussa.

Mitä torjuntakeinoja vaikkapa mökillä tai omakotitalossa kannattaa kokeilla jo ennen karkottimien tai syöttien käyttöä?

Jyrsijöiden kulkureittien etsiminen ja tukkiminen on tärkeä toimenpide. Samoin esimerkiksi mökiltä kannattaa ota mukaan kaikki ruoka-aineet tai sulkea ne tiiviisti vaikkapa kannellisiin muovirasioihin. Näin ne eivät houkuttele ei-toivottuja asukkaita, ja usein niiden säilyvyyskin paranee, kun kosteus pysyy loitolla. Monesti hiirten kulkureitit sisään ja ulos ovat niin hankalissa paikoissa, että niihin on mahdotonta päästä käsiksi. Silloin on syytä tarttua jykevämpiin aseisiin, kuten karkottimiin, syötteihin ja loukkuihin.

Minne jyrsijöiden torjuntaan tarkoitetut syötit ja loukut tulisi sijoittaa?

Jyrsijöiden kulkureitit rakennuksen sisällä on yleensä helppo havaita. Ne pyrkivät liikkumaan suojassa, vaikkapa seinänvierustoja pitkin ja huonekalujen, kuten kaappien alla. Hiiret jättävät jälkeensä aina niin reilusti papanoita, että loukuille ja syöteille on yleensä helppo löytää osuvat sijoituskohteet. Niiden käyttämisessä on aina huomioitava turvallisuus: loukut ja syötit pitää sijoittaa aina niin, että lapset tai kotieläimet eivät pääse niihin käsiksi. Elektroniset hiirten karkottimet taas vaikuttavat laajemmalla alueella jopa 50 neliömetrin tilassa, ja niiden käyttö on erittäin helppoa: kytke vain karkotin suoraan sähköpistorasiaan.

Hiiriä tuntuu aina vain riittävän, vaikka torjuntaa on jo yritetty. Mikä avuksi?

Hybridistrategia puree myös jyrsijöihin! Kannattaa käyttää useampaa asetta samanaikaisesti. Esimerkiksi jyrsijäkarkottimen lisäksi sopiviin paikkoihin asetetut syötit ja loukut antavat kattavamman suojan kuin pelkkä yhden torjuntakeinon käyttö. Syöttejä käyttäessä on syytä aina selvittää niiden käyttötarkoitus: jotkut on tarkoitettu lämmitettyihin sisätiloihin, jotkut kylmiin ja toiset taas kosteisiin, kuten vaikkapa kellariin.

Mikä syötti kannattaa ostaa?

Jyväsyötti sopii lämmitettyihin tiloihin, kuten esimerkiksi omakotitaloihin, rivitaloihin ja kesämökkeihin.

Pasta tai tahnasyötti sopii sekä lämmitettyihin että lämmittämättömiin tiloihin kuten esimerkiksi omakotitaloihin, kesämökkeihin ja vajoihin.

Palasyötti sopii lämmittämättömiin tiloihin, kuten esimerkiksi rantasaunoihin ja kellareihin.

Kuinka saaliiksi jääneet jyrsijät tulisi hävittää?

Hiiret ja muut jyrsijät voi hävittää normaalin sekajätteen mukana. Mahdollisia yli jääneitä syöttejä tulee käsitellä vaarallisena jätteenä.