Motonet logo
Työkalukiertue liikkeellä!
Työkalukiertue liikkeellä!
Kaikki artikkelit

Näin grillaat hiilillä: Tuhti tomahawk-pihvi

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 28.3.2023.

(Päivitetty 19.2.2024)

Nyt grillataan tomahawk-pihvi suoraan hiilillä!

Tomahawk (lihatikkari tai luukirves) on tuttua entrecôtea, johon on vain jätetty kylkiluu kiinni. Vaikka kyseessä on näyttävä ja iso liha, älä anna ulkomuodon hämätä: jos osaat grillata pihvin, osaat grillata myös tomahawkin.

Videolla Meri-Tuuli Väntsi näyttää, miten pihvien kuningas grillataan suoraan hiilillä luolamiestyyliin. Herkullisen pihvin lisukkeeksi pyöräytetään vielä paahdettu chilivoi – ai että!

Resepti:

• 1 Tomahawk-pihvi

• hienoa merisuolaa

• rypsiöljyä

• 2–4 keltaista chiliä

• 2 valkosipulin kynttä (kuorineen)

• 250 g voita

• 1 tl sormisuolaa + lisää lihan tarjoiluun

 

1. Ota tomahawk huoneenlämpöön ja anna lihan lämmetä sillä välin, kun valmistelet grillin.

2. Tee kunnon hiillos laadukkailla isoilla puuhiilillä.

3. Kuivaa tomahawkin pinta talouspaperilla, suolaa se ja taputtele pintaan myös rypsiöljyä.

4. Kun hiillos on valmis, valmistele grilliin epäsuoran lämmön paikka (ohjeet Roastmaster-grillikirjassa) ja tasoita hiilloksen pinta. Puhalla hiilistä tuhka pois palkeilla tai viuhkalla ja hehkuta niitä voimakkaasti. Laske tomahawk suoraan hehkuville hiilille.

5. Paahda lihaa minuutti tai pari. Kun pinta on ruskeanmusta ja rapea, nosta liha ylös grillistä. Nypi lihan pintaan takertuneet hiilet pois ja laita liha hetkeksi sivuun. Tasoita hiilloksen pinta uusiksi ja puhalla siitä tuhkat pois. Laita tomahawk takaisin hiillokselle ja paahda toinenkin puoli.

6. Nosta tomahawk hiilloksilta, nypi siihen takertuneet hiilet pois ja siirrä liha epäsuoraan lämpöön paahtumaan. Laita lihamittari lihan paksuimpaan osaan, jotta saat varmuuden sisälämpötilasta.

7. Laita ritilä paikoilleen grilliin ja paahda chilit kantoineen joka puolelta, kunnes kuori on paahtunut mustapilkulliseksi. Paahda myös valkosipuli niin, että kuori mustuu kauttaaltaan.

8. Vedä paahdettujen chilien kanta pois ja saksi chilit muutamaan osaan mortteliin, kuori mukaan myös valkosipuli. Lisää voi ja hiero tahnaksi. Kääntele lopuksi sormisuola vielä voihin.

9. Kun tomahawkin sisälämpötila on sopiva (mediumina noin 60 °C), nosta se grillistä ja peitä kevyesti foliolla. Anna levätä ainakin 10 minuuttia.

Tarkemmat sisälämpötilaohjeet eri lihoille löydät Roastmaster-grillikirjasta.

10. Leikkaa liha irti luusta. Suikaloi liha noin 2 cm viipaleiksi ja nosta tarjolle. Viimeistele ripauksella sormisuolaa ja lisää halutessasi myös mustapippuria. Tarjoa chilivoin kera.

 

Lisää herkullisia reseptejä ja hyviä vinkkejä grillaukseen löydät Roastmaster-grillikirjasta.