Motonet logo
Tavaratalot

Kirjaudu
Kirjaudu sisään
Ostoskori
Kassalle
Kanta-asiakas, muista hyödyntää ostoetusi! Kanta-asiakas, muista hyödyntää ostoetusi!
Kaikki artikkelit

Varusteet talviretkeilyyn

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 30.9.2022.

(Päivitetty 11.2.2024)

Raikas ja rapsakka talvi on mitä mainiointa retkeilyaikaa, kunhan varustus on kunnossa ja retkieväät mukana. Laadukkaat retkeilyvaatteet, -kengät ja kantovälineet pitävät talviretkeilijän varusteineen kuivana ja lämpimänä.

Varaudu vaatteilla säätilan muutoksiin

Viikonloppuretkeilijänkin on hyvä huomioida vaate- ja jalkinevalintoja tehdessään, että säätilan nopeasti muuttuessa maastossa ei useinkaan löydä tai saa pystytettyä suojaa nopeasti. Mukavalla ja kuivalla säällä liikkeelle lähtiessä on syytä huomioida vaatteiden hyvä hengittävyys, jotta paita ei ole hiestä märkänä heti ensimmäisen ylämäen päällä, ja vastaavasti taas taukopaikalla palelua aiheuttamassa.

Ja kun myräkkä kohdalle osuu, on tärkeää, että mukana matkassa on sateelta ja tuulelta suojaavaa vaatetusta, jonka voi nopeasti kiskaista vaikka muiden kamppeiden päälle. Muutoinkin on hyvä suosia kerrospukeutumista, jolloin vaatteita on helppo lisätä tai vähentää tilanteen mukaan. Mieluummin siis ihoa vasten kosteutta nopeasti haihduttava tekninen kerrasto alusvaatteeksi, sen päälle lämmittävä vaatekerros kuten lämpökerrasto tai -liivi ja päällimmäiseksi esimerkiksi viimalta suojaava kuoritakki.

Oikeanlaiset kengät ovat välttämättömyys, kun jalkojen päällä liikutaan. Valitse vaativaankin maastoon sopivat, pohjaltaan riittävän jäykät ja myös nilkkaa tukevat, vedenpitävät vaelluskengät tai -saappaat. Huomioi kokoa valitessa, että myös toinen sukkakerros tai lämpöpohjalliset voivat joskus olla tarpeen.

Vaeltajan ja retkeilijän on aina varustusta miettiessään syytä pitää mielessä, että mitä ikinä päätätkään mukaan pakata, pitää se kaikki myös jaksaa itse kantaa koko retken ajan. Niinpä ergonomisesti muotoiltu ja oikeanlaiset kiristys- ja säätömahdollisuudet tarjoava kantovälineistö on korvaamaton hankinta – olitpa sitten hankkimassa järeää rinkkaa tai kevyempää päiväreppua.

Maukas muona retkeilijän polulla pitää

Levon ohella retkeilijä tarvitsee jatkuvaa tankkausta, jotta tossu liikkuu keveästi ja matkanteosta voi todella nauttia. Retkeilykäyttöön suunnitellut ruokailu- ja ruoanvalmistusvälineet takaavat, että kaikki tarvittava on aina mukanasi, mutta et kanniskele turhaa kuormaa ympäriinsä. Avotulentekoon tarvitset aina paitsi sopivaa puutavaraa myös maanomistajan luvan. Näppärä kaasu- tai spriitoiminen retkikeitin taas pelastaa päivän silloin, kun muuta lämmönlähdettä ei ole käsillä.

Valmiit ja ravitsevat retkimuonat tarjoavat ruokatauolla kaiken tarvitsemasi kevyimmässä mahdollisessa paketissa. Raaka-aine- ja makuvaihtoehtoja riittää, joten jokainen reissaaja löytää takuulla helposti oman suosikkinsa. Ruoanvalmistuksessa tarvitaan aina vettä, joten huomio tai ennakoi myös se ruokataukopaikkaa suunnitellessasi.

Kunnon lounas- ja illallisaterioiden lisäksi retkeilijän on syytä pitää verensokeri ja mieli sopivissa korkeuksissa erilaisten välipalojen avulla. Perinteisten rusinoiden ja pähkinöiden ohella helposti käsillä olevaan taskuun kannattaa sujauttaa vaikkapa erimakuisia kuivalihasuikaleita sekä välipala- tai proteiinipatukoita.