Motonet logo
Tavaratalot

Kirjaudu
Kirjaudu sisään
Ostoskori
Kassalle
Lahjakasta joulua!Lahjakasta joulua!
Kaikki artikkelit

Suurhauen kalastusta syksyllä

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 21.8.2023.

(Päivitetty 26.8.2024)

Uutta tulokulmaa hauen narraamiseen: Hyödynnä myös syvyys

Hauki on mielenkiintoinen kohdekala ja hauenkalastus jännittävä kalastusmuoto. Haukea esiintyy käytännössä kaikkialla Suomen vesistöistä, ja välillä vieheeseen saattaa yllättäen iskeä isompikin petokala.

Miten lähestyä hauenkalastusta syvemmän reunan vierestä? Monelle hauenkalastajalle on matalan kalastaminen ja kaislikkolahtien perkaaminen tuttua touhua, ja yleinen näky vesillä, mutta miten toimia, jos kala ei sieltä löydykään tai puskan vieressä on ruuhkaa?

Suurhauen voi saada, vaikka veneen alla on vettä enemmänkin kuin 3 metriä. Tämä perustuu omaan uskomukseen ja luottoon siihen mistä kalaa saa. Perinteinen matalien kaislojen ja lahtien ”running&gunning” -kalastusmuoto voi siis väistyä sen suuren, yhden tärpin etsimisen tieltä.

Hauen kalastukseen suosituimmat kelat

Hauen kalastukseen sopivat siimat

Muutakin kuin kaislan pommitusta

Miten sijoittautua syvän kaislan ääreen? Siihen on monia tapoja, mutta ennen kaikkea kannattaa hahmottaa miten syvyys kehittyy kaislasta ulospäin. Jos kaislan vieressä on esimerkiksi 3 metriä vettä, veneen alla voi olla helposti 6–8 m. Suuri virhe tässä on keskittyä kalastamaan pelkästään kaislan reunaa. Matalissa lahdissa hauki löytyy suojapaikan eli kaislikon tai viitakon sisältä helposti, mutta syvemmän veden äärellä on kalan helpompi hakea suojaisia paikka yksinkertaisesti syvemmästä vedestä lyhyen uintietäisyyden takia.

Onkin virhe keskittyä nimenomaan pelkästään kaislikon reunaan, vaikka sekin saattaa kalaa antaa. Kaislikon jälkeinen penkka, joka tässä esimerkissä sijoittuu noin 5 metrin syvyyteen, kerää monesti paljon syöttikalaa koko vesikerrokseen, jolloin myös on oletettavaa, että hauki on asennoitunut samoille holleille.

Aloita riittävän kaukaa

Heitä kaukaa äläkä aja kalan päälle! Anna uistimelle mahdollisuus kattaa mahdollisimman monta syvyysvaihtelua reunan ja veneen välissä.  Isoa vettä kalastaessa kannattaa muistaa, että etäisyydet uistimen ja kalan välillä ovat melkein aina suuremmat kuin matalissa vesissä. Tämä tuo oman haasteensa uittoon.

Kun vesikerros on korkea, on luonnollista huomioida, että hauki ei helposti ota sen alta uitettuun uistimeen vaan joko edessä tai yläpuolella olevat ”saaliskalat” ovat helpommin hauen näkösektorissa. Aktiivinen hauki on näissä paikoissa harvoin pohjassa kiinni. Se saalistaa usein välivedessä. Joskus jopa aivan pinnan alla uitettu uistin on kaikkein tehokkain, vaikka vettä olisi reippaasti sen alla.

Uittosyvyyteen ei voi antaa yleistystä. Joskus huonolla syönnillä parhaat onnistumiset tulevat pohjaa nuohoamalla, mutta kalan ollessa aktiivinen toimii usein aivan pintakalvon alla uitettu viehe. Kokeileminen ja ennakkoluulottomuus siis kannattaa. Jokaiselle päivälle on oma koodinsa, joka tulee murtaa, jos haluaa hyviä tuloksia. Koodin murtaminen toki helpottuu, kun tietää hiukan suuntaviivoja, joita seurata.

Hauen kalastukseen suosituimmat vieheet

Hidasta uittoa

Kärsivällisyys uitossa on onnistumisen avain. Kun etäisyydet kasvavat, on hauen vaikeampi havaita tarjottu uistin. Tällöin hidas uitto antaa enemmän mahdollisuuksia kalalle tehdä päätös noutaa uistin pidemmältäkin.

Samalla voidaan käyttää lievänä yleistyksenä, että uistimen koko kannattaa lähtökohtaisesti valita suureksi, jotta isommalla kalalla olisi motivaatiota hakea se myös pidemmältä matkalta. Esimerkiksi Strike Pro Pig Shad 23 cm on loistava esimerkki tällaisesta uistimesta. Sen uinti antaa vahvan kylkiviiva-aistiärsykkeen kalalle, ja siirtää suhteellisen paljon vettä tieltään aivan hitaassakin uitossa. 

Nykyään suurhauen hitaassa kalastuksessa käytetään paljon suuria shad-mallisia ”jigejä”, kuten Westin Bull Teez Shadtail. Jotta nämä vieheet saataisiin haluttuun kalastussyvyyteen, tarvitaan usein lisäpainotusta. Päärynäpaino ja catherine-paino ovat useimmin käytössä olevat vaihtoehdot. Päärynäpaino näistä ehkä helpommin käytettävä. Laita päärynäpaino viehelukkoon, mielellään shadin kiinnityslenkin alapuolelle. Lähde liikkeelle niin kevyellä kuin mahdollista ja siitä tilanteen mukaan raskaampaan päin. Mitä paksumpi siima sekä mitä enemmän tuulta ja virtausta, sitä enemmän tarvitaan painoa. Samoin kalan ollessa huonolla syönnillä tarvitaan painoa, jotta viehe saadaan järkevästi uimaan riittävän syvällä. Vaikka käytät lisäpainotusta, älä unohda hitaan uiton tärkeyttä!

Strike Pro Buster -jerkit

Westin Bull Teez Shadtail

Strike Pro Buster Swim -jerkit

Strike Pro Pig Shad -haukijigit

Muita mainiota ottipelejä

Vastuullinen kalan käsittely

Kun suurhauki saadaan ottamaan näissä olosuhteissa, on se harvoin huonosti koukutettu. Monesti kala on selkeästi päättänyt syödä, ja silloin uistimen saa kaivaa todella syvältä nielusta. Kalastajalta vaaditaan kuitenkin valppautta, koska tärpit ovat monesti todella brutaaleja suuremman vauhdinoton takia.

Muista asiallinen käsittely kalalle. Vieheen irrotus mielellään veneen ulkopuolella tai kostutetulla irrotusmatolla. Väkäsettömät koukut ovat kova juttu; tartutus paranee ja koukut saa huomattavasti helpommin ja kalaa vähemmän vahingoittamatta syvältäkin irti.

Kova luotto omaan tekemiseen ja kärsivällisyys on onnistumisen avain. Tärppien lukumäärästä voi luopua, mutta keskikoosta ei välttämättä tarvitse.

Haavit, laukut ja tarvikkeet

Vinkkivideo spinnerbaitien säilömisestä vieherasiaan