Motonet logo
Tavaratalot

Kirjaudu
Kirjaudu sisään
Ostoskori
Kassalle
Ylivoimaista valovoimaa!Ylivoimaista valovoimaa!
Kaikki artikkelit

Ohjeet pihan puiden ja pensaiden hoitoon

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 22.2.2024.

(Päivitetty 12.3.2024)

Pihapuiden ja pensaiden hoito

Kevät on ihanteellinen aika leikata useimpia pihapuita ja pensaita, sillä ne ovat vielä lepotilassa, mikä vähentää tuholais- ja tautiriskiä ja edistää leikkuuhaavojen nopeampaa paranemista. Kevätleikkaus parantaa puiden ja pensaiden rakennetta sekä ulkonäköä ja auttaa niitä kasvamaan terveemmin ja tuottavammin.

Esimerkiksi omenapuille, tammille, useille marjapensaille ja koristepensaille hyvä leikkausaika on varhainen kevät ennen kasvukauden alkua. Toisaalta vaahtera, pähkinäpuu ja koivu ovat puulajeja, joiden nestevirtaus on voimakkaimmillaan keväällä, joten niiden leikkaaminen on suositeltavampaa vasta myöhemmin kesällä tai syksyllä. Havupuita ei yleensä tarvitse leikata, lukuun ottamatta kuivien oksien ja kilpalatvojen poistamista.

Vältä leikkaamista pakkasella, sillä kova pakkanen voi vahingoittaa leikkauskohtia. Muista, että leikkausajankohdat voivat vaihdella sääolosuhteiden ja alueellisten erojen mukaan. Leikkausajan valintaan vaikuttaa myös tavoite: esimerkiksi nuorentaminen, harventaminen tai muotoilu. Ennen kuin ryhdyt leikkaamaan, on suositeltavaa tarkistaa kunkin kasvilajin erityisvaatimukset, sillä väärin ajoitettu leikkaus voi haitata kasvin kukintaa tai kasvua.

Leikkaaminen

Leikkausten suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon puun luontainen kasvutapa ja pyrkiä minimoimaan leikkaushaavojen koko. Kuolleiden oksien poistaminen voidaan tehdä milloin tahansa, mutta elävien oksien leikkaamisessa on noudatettava varovaisuutta, jotta vältytään puun kasvua edistävän oksakauluksen vahingoittamiselta. Terävä ja puhdas leikkaus mahdollistaa puun nopean paranemisen. Leikkaamisessa maltti on valttia, esimerkiksi oksien poistaminen kannattaa jakaa useammalle vuodelle, jotta vältytään tekemästä puuhun liikaa tuoreita haavoja.

Puun leikkaamista heti sen istuttamisen jälkeen ei nykyään suositella, sillä puun on todettu juurtuvan ja kasvavan paremmin, kun sen energia ei kulu leikkaushaavojen umpeutumiseen. Nuoren puun rakenteen kehitysleikkaukset kannattaa aloittaa esimerkiksi vuoden päästä istutuksesta, jolloin puu on jo juurtunut kunnolla ja aloittanut kasvunsa.

Nuoren puun kasvusuuntaa kannattaa pyrkiä ennakoimaan. Jos huomaat oksan kasvavan suuntaan, jossa se saattaa tulevaisuudessa muodostaa esteen vaikkapa kulkemiselle, kannattaa oksa poistaa jo varhaisessa vaiheessa. Tämä auttaa ohjaamaan puun kasvua toivottuun suuntaan.

Hoitoleikkauksessa keskitytään poistamaan vain kuolleet ja vaurioituneet oksat. Oksien poiston aiheuttamat leikkuuhaavat tulisi yrittää pitää läpimitaltaan mahdollisimman pieninä. Terävä leikkausväline tekee oksan poistamisesta sujuvaa ja jättää puuhun tai pensaaseen siistin haavan, joka umpeutuu paremmin.

Leikkuuvälineet

Pihapuiden hoitamisesta ja leikkaamisesta saa tehtyä mukavaa puuhaa valitsemalla kuhunkin tilanteeseen sopivan työvälineen. Motonet tarjoaa laajan ja laadukkaan valikoiman saksia ja oksasahoja jokaiseen tarpeeseen.

Puiden leikkaamiseen käytettävät sakset jaetaan yleensä kahteen kategoriaan: alasinmallisiin ja ohileikkaaviin. Alasinmalliset sakset tarjoavat enemmän voimaa ja sopivat kuivien kuolleiden oksien leikkaamiseen, kun taas ohileikkaavat sakset ovat sopivampi malli eläville oksille, varsille ja versoille tarkkuutensa ja siistin leikkuujälkensä ansiosta.

Saksista on saatavilla käsi-, oksa- ja varsisaksimallisia vaihtoehtoja. Käsisakset sopivat ohuiden oksien leikkaamiseen, kun taas oksasakset tarjoavat lisävoimaa paksumpien kohteiden poistamiseen. Saksista ja oksasahoista on saatavilla myös teleskooppivarrellisia versioita, joiden avulla korkeammalla sijaitsevien kohteiden poistaminen onnistuu kätevästi ilman tikapuita.