Motonet logo
Tavaratalot

Kirjaudu
Kirjaudu sisään
Ostoskori
Kassalle
Kanta-asiakas hyödynnä ostoedut!Kanta-asiakas hyödynnä ostoedut!
Kaikki artikkelit

Onkimisen ABC - varmat tärpit ongintaan!

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 24.5.2023.

(Päivitetty 29.5.2023)

Onkiminen sopii koko perheelle, eikä se vaadi mainittavia kalastustaitoja. Onkimiseen ei tarvita kalastuslupia lukuun ottamatta erityiskalastuskohteita. Paras ajankohta onkimiselle on keskikesä. Silloin vedet ovat lämpimiä, ja rantavesissä on paljon erilaisia pikkukaloja. Ahven ja särki ovat yleisimpiä onkikaloja. Sesonki onkimiselle on kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Tyypillinen onkivapa on 3–6 metrin pituinen. Sen hinta on muutamasta eurosta kymppiin. Sen lisäksi tarvitset onkilaitteen eli siiman, kohon ja koukun. Sellaista ei kannata alkaa viritellä itse, vaan kaupasta voi muutamalla eurolla ostaa koko setin.

Onkilaitetta valitessa on syytä kiinnittää huomiota kahteen asiaan: siiman paksuuteen ja koukun kokoon. Hyvä onkisiima on notkea ja noin 0,20–0,25 mm paksu. Koukun tulisi olla ohutlankainen, jotta se jää kalan huuleen paremmin kiinni. Kohoja on paljon erimuotoisia ja -kokoisia. Useimmille tulee onkikohosta mieleen perinteinen punavalkoinen koho. Se sopii mainiosti perusongintaan.

Onkivälineiden lisäksi tarvitset syöttejä. Parhaimpina tunnetaan tietenkin madot. Kuokkaa ei välttämättä tarvitse ottaa käteen, vaan saat ostettua oikean kokoisia onkimatoja kaupasta. Matojen pujottamisessa koukkuun on monta koulukuntaa. Madon voi jättää suoraksi koukussa, jolloin se pääsee liikkumaan ja houkuttelemaan kalaa. Jos pujotat vanhankansan periaatteiden mukaan madon koukkuun siten, että koukun kärki ei jää näkyviin, ei sekään täysin väärin ole. Kokeilemalla selviää, mikä on päivän paras tapa!

Onkiminen alkaa kalapaikan syvyyden arvioinnista. Yleensä kalaa tulee parhaiten pohjan läheltä. Säädä onkisyvyyttä liikuttamalla kohoa siimassa. Heitä onkilaite veteen ja katso nouseeko koho pystyyn.

Siimassa kuuluu olla koukun yläpuolella pieni paino, joka vetää kohoa alaspäin. Jos paino ja koukku makaavat pohjassa, koho on vaakatasossa vedenpinnalla. Siinä tapauksessa sinun tulee vetää kohoa siimasta kohti koukkua. Silloin onkisyvyyttä on säädetty matalammalle.

Kun koho nousee pystyyn, olet löy­tänyt sopivan onkisyvyyden.

Kalan tärppiminen näkyy kohon liikkeistä. Joskus isompi kala vetää kohon heti pinnan alle ja tiedät nostaa kalan ylös. Toisinaan kala voi nostaa syöttiä ylöspäin, jolloin koho nousee kyljelleen pinnalle. Myös silloin kannattaa nostaa onki ylös.

Oheiselta videolta voit tutustua Wataya Deluxe komposiitista valmistettuihin huippuluokan onkivapoihin.