Motonet logo

Kirjaudu sisään

Kassalle

Kaikki artikkelit

Opas auton öljynvaihtoon

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 6.3.2023.

(Päivitetty 13.6.2023)

Milloin viimeksi tarkastit autosi öljyt?

Moottoriöljyn määrä kannattaa tarkistaa vähintään kuukausittain tai useamminkin, jos ajat paljon tai tiedät autosi kuluttavan öljyä. Moottoriöljyn lisääminen kannattaa tehdä tarpeeksi ajoissa. Liian vähäisellä öljymäärällä ajaminen saattaa johtaa moottorivaurioon. Jos öljynpaineen varoitusvalo syttyy, on vahinkoa jo voinut tapahtua.

Moottoriöljyn valinta

Käyttöohjekirjasta näet autoosi sopivan moottoriöljyn ja öljynvaihtovälin. Voit käyttää mitä tahansa vaaditut luokitukset täyttävää, pohjoismaihin tarkoitettua öljyä. Suosittelemme lisäysöljynä käytettäväksi samaa öljyä mitä autossa jo on. Öljynvaihdon yhteydessä voit vaihtaa moottoriöljyn merkkiä, kunhan luokitukset täyttävät autonvalmistajan vaatimukset. Lisää öljyä vain tarvittava määrä, ja muista, että öljyn laskeutuminen kestää hetken.

Alla on listattu muutamiin yleisimpiin autoihin soveltuvia moottoriöljyjä.

* Varmista aina oikea öljy auton käyttöohjekirjasta!

Moottoriöljyt löydät autoon kuin autoon helposti rekisterihausta.

Varaosat yli 700 erilaiseen ajoneuvoon
Hae varaosia rekisterinumerolla
EUFIN

Muista myös muut nesteet

Kesälasinpesuneste irrottaa hyönteisiä ja muuta likaa, kun taas talvilasinpesuneste ei jäädy kovillakaan pakkasilla. Varmista myös, että tuulilasinpyyhkimien sulat ovat hyvässä kunnossa. Etenkin kesäaurinko, kulunut tuulilasi ja voimakkaat liuotinpesuaineet vanhentavat sulat nopeasti.

Pelkän veden lisääminen jäähdytysnesteeseen alentaa nesteen jäätymispistettä. Jäähdytysnesteen jäätyminen johtaa vakavaan moottorivaurioon. Katso jäähdytysnesteen oikea tyyppi auton käyttöohjekirjasta. Pakkasenkesto varmistetaan mittarilla, jollaisen voit hankkia meiltä.

Jäähdytysnesteet

DOT 4 on yleisimmin käytetty jarruneste. Lukkiutumattomissa ABS-jarrujärjestelmissä suositellaan käytettäväksi DOT 5.1 -jarrunestettä, jota voidaan käyttää myös DOT 3 ja DOT 4 -normit täyttävien jarrunesteiden kanssa. Ajonvakautusjärjestelmissä suositellaan käytettäväksi DOT 4 ESP -jarrunestettä.

Jarrunesteet

Öljynvaihtajan muistilista

  • Oikea öljytyyppi: Tarkista auton valmistajan suositukset öljytyypistä ja viskositeetista. Käytä aina suositeltua öljyä autossasi. Öljynvaihdon yhteydessä on hyvä vaihtaa myös öljynsuodatin.

  • Oikea öljyn määrä: Tarkista auton käyttöohjeista tai valmistajan suosituksista oikea öljyn määrä autollesi.

  • Vaihtoväli: Noudata valmistajan suosittelemia öljynvaihtovälejä. Öljynvaihto tulee tehdä säännöllisesti autonvalmistajan ohjeiden mukaisesti.

  • Auton pysäköinti: Ennen öljynvaihtoa varmista, että auto on tasaisella alustalla ja seisoo tukevasti käsijarru päällä.

  • Auton jäähdyttäminen: Anna auton moottorin jäähtyä riittävästi ennen öljynvaihdon aloittamista. Kuuma öljy voi aiheuttaa palovammoja.

  • Tarvittavat työkalut: Varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat työkalut öljynvaihtoa varten, kuten öljynsuodattimen avain ja öljyn vaihtamiseen sopiva astia jäteöljylle.

  • Ympäristön suojelu: Huolehdi öljynvaihdon aikana siitä, että öljy ei päädy maaperään tai vesistöihin. Käytä öljykeräysastiaa, ja vie käytetty öljy asianmukaiseen kierrätyspisteeseen.

  • Käytettyjen materiaalien hävittäminen: Käytetty öljy, öljynsuodatin ja muut öljynvaihdossa syntyvät jätteet tulee hävittää asianmukaisesti. Noudata paikallisia ympäristömääräyksiä ja vie käytetyt materiaalit kierrätyspisteeseen.

Noudata autonvalmistajan ohjeita, ja hanki tarvittaessa ammattilaisapua esim. Motonet-korjaamosta, jos et ole varma öljynvaihdon eri työvaiheista. Väärin suoritettu öljynvaihto voi vahingoittaa auton moottoria tai aiheuttaa muita ongelmia.