Nestekaasusta on moneksi – muista aina turvallisuus
Kirjoittaja:
Motonet-tiimi
Julkaistu: 12.9.2022.
(Päivitetty 3.5.2023)
Moni intohimoinen grillimestari vannoo nestekaasun nimeen etenkin silloin, kun pöytä pitää laittaa vauhdilla koreaksi. Nestekaasu on kuitenkin säilyttänyt paikkansa suosittuna energialähteenä myös monissa muissa eri käyttötarkoituksissa, ja löydetäänpä sille yhä uusiakin hyödyllisiä hommia. Yksi tuoreimmista ja vauhdilla kasvavista aluevaltauksista on kaasun hyödyntäminen hyttysansoissa.
Veneilijän, kokin ja karavaanarin kaveri
Nestekaasu on monen ruoanlaittajan suosikki niin ammatti- kuin kotikeittiössä. Se onkin lyömättömän nopea tapa saada parilat sähisemään ja savustimet tupruttamaan. Veneilijöille ja karavaanareille nestekaasu antaa niin lämpöä kuin viileyttäkin, sillä ruoanvalmistuksen ohella monenlaiset sisätilojen lämmittimet, ja toisaalta myös jääkaapit käyttävät voimanlähteenään nestekaasua.
Sama tietysti pätee vaikkapa sellaisiin vapaa-ajan asuntoihin, jotka sijaitsevat sähköverkon ulottumattomissa. Onpa nestekaasupatruuna myös monen retkeilijän päivän pelastus, sillä ollenkaan joka reitin varrelta ei löydy tulisijaa tai edes poltettavaksi kelpaavaa puutavaraa.
Voit tutustua kattavaan nestekaasupullojen valikoimaan täältä.
Tohisijat ja inisijät
Nestekaasupoltin eli tohotin on monikäyttöinen työkalu, joka nestekaasua hyödyntämällä lämmittää ja tarvittaessa kuumentaa monenlaisia kohteita. Sillä voi sulattaa vaikkapa jäätyneitä putkistoja tai lämmittää huovan liimapinnat kattohommissa. Tohotinta ei kuitenkaan kannata ojentaa aivan tottumattomiin käsiin, sillä erittäin kuuma kaasuliekki sytyttää nopeasti vahingossa minkä tahansa palavan materiaalin.
Yhä useamman kesämökin ja kotipihan rauhaa vahtii nykyään hyttysansa, joka houkuttelee inhat inisijät laajaltakin alueelta. Myös hyttysansa tarvitsee toimiakseen oman kaasupullonsa, joten muista myös sitä aina kaasukaapilla asioidessasi.
Fiksusti kaasutellen
Nestekaasu on monipuolinen ja helppokäyttöinen energianlähde, kunhan käyttöturvallisuus on huomioitu kaikissa kohteissa. Muista nämä tärkeät asiat: Säilytä nestekaasupullo aina pystyasennossa. Vaakatasossa kaasu voi tulla ulos venttiilistä nestemäisenä. Sen ohella varoventtiili estää pullon räjähtämisen tulipalotilanteessa.
Käytä paineensäädintä. Kotitalouspaineensäädin (30 mbar) takaa oikean paineen kaikissa käyttötilanteissa. Muista sulkea venttiili. Sulje nestekaasupullon venttiili aina, kun et käytä kaasua. Irrottamalla paineensäätimen voit välttää myös mahdollisen venttiilin neulan juuttumisen.
HÄIRIÖTILANTEESSA sulje venttiili heti, jos huomaat esimerkiksi kaasun hajua ajoneuvossa tai rakennuksessa.
Sulje heti pullon venttiili
Huolehdi tuuletuksesta: avaa ovet ja ikkunat
Älä tupakoi tai käytä avotulta
Älä käytä sähkökytkimiä
Vie mahdollisesti vuotava pullo heti ulos
Poistu ajoneuvosta tai rakennuksesta
TULIPALON SATTUESSA KUTSU PALOKUNTA!
Tuulettamisen jälkeen avaa pullon venttiili ja tarkista letku sekä letkuliitokset saippuavedellä
Mahdollisen laitevian tai putkivuodon korjaamiseksi kutsu ammattilainen apuun
Kaasu viihtyy viileässä
Säilytä nestekaasupullot aina suojassa kuumuudelta. Pulloa ei saa sijoittaa esim. suoraan grillin alle tai mihinkään paikkaan, jonka lämpötila voi saavuttaa 65 celsiusastetta. Nestekaasu tulee aina säilyttää hyvin tuulettuvassa tilassa, sillä se on ilmaa raskaampaa ja suurina pitoisuuksina tukahduttavaa. Asuintiloissa, asuntovaunuissa ja asuntoautoissa sekä veneissä saa säilyttää enintään 25 kiloa nestekaasua. Tähän määrään lasketaan mukaan myös tyhjän pullon nettopaino.
Nestekaasu on hajustettu vuotojen havaitsemisen helpottamiseksi. Nestekaasun kuljetuksessa tulee huolehtia kuorman sidonnasta. Pullon matkustaa turvallisesti, mukavasti ja oikeaoppisesti pystyasennossa, kun köytät sen auton istuimeen turvavyöllä. Nosta pullo ulos autosta aina kuumalla säällä, jos pysäköit auton pidemmäksi ajaksi.