Motonet logo
Tavaratalot

Kirjaudu
Kirjaudu sisään
Ostoskori
Kassalle
Kanta-asiakas hyödynnä ostoedut!Kanta-asiakas hyödynnä ostoedut!
Kaikki artikkelit

Miksi auton akku tyhjenee?

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 5.12.2023.

(Päivitetty 18.1.2024)

Miksi auton käynnistysakku tyhjenee äkisti?

Akkuongelmia ja automatkojen keskeytymisiä aiheuttavat nykyaikaisten autojen runsas ja paljon sähköä kuluttava tekniikka, kuten sivupeilien, lasien, penkkien- ja ratinlämmittimet, moottorinohjausjärjestelmä, navigaattori, autosoitin, puhelimien autolaturit sekä muut lisälaitteet.

Lyhyet, vain muutaman kilometrin ajomatkat ovat akulle myrkkyä: akku ei ehdi latautua etenkään kylmänä, ja sen elinaika lyhenee merkittävästi. Auton akun varaustilalla on merkittävä vaikutus myös päästöihin. Useiden autojen latausgeneraattorin toimintaa säännöstellään ajon alkuvaiheessa, eikä akku siksi varaudu aina lyhyillä matkoilla riittävästi, varsinkaan kylmissä oloissa.

Talvella akun kunto ja toimivuus mietityttää monia autoilijoita, sillä kova pakkanen laskee akun tehoa, ja samalla kapasiteetti sekä ulosantokyky alenevat. Videolta näet, miten akun pystyy testaamaan ja kertoo myös, millä tavoin voi pitää akun kuntoa paremmin yllä.

Miten valitsen oikean akun?

Start/Stop -autoon pitää ostaa samanlainen akku kuin autossa nyt on. Jos autossa ei ole Start/Stop -toimintoa, niin polttoainekäyttöisten lisälämmittimen kanssa EFB-akku on hyvä valinta.

Hae akku autoosi Motonetin akkuvalikoimasta tai suoraan alta rekisterinumerolla hakemalla.

Varaosat yli 700 erilaiseen ajoneuvoon
Hae varaosia rekisterinumerolla
EUFIN

Voiko akkua hoitaa?

Akun elinaikaa voidaan lisätä älykkäällä ylläpitolaturilla etenkin silloin, jos ajomatkat ovat lyhyitä tai auto on pitkiä aikoja ajamatta. Akkulaturien valikoimaan pääset klikkaamalla tästä.

Suosituimmat tuotteet akkulaturien valikoimasta

Miksi akun kunto ja lataus on hyvä testata

Usein akku loppuu silloin kun olisi kiire ja ollaan jossain korvessa ja Motonetitkin ovat kaikki suljettuina pyhäpäivän vuoksi. Akun kunnon testaaminen ennalta varmistaa auton käynnistymisen reissun päällä mummolassa. Akun kunnon voit testauttaa  Motomaatissa.

Kasvavan virrankulutuksen asettamiin vaatimuksiin on tarjolla helppo ratkaisu

Akun varaustilan säännöllinen tarkkailu ja latauksen ylläpito on paras tapa varmistaa ajoneuvon käynnistyminen. Tämä on erityisen tärkeää, kun ajetaan lyhyitä matkoja, ja etenkin silloin, kun autossa on polttoainekäyttöinen lisälämmitin.

Akun lataamista suositellaan kerran kuukaudessa etenkin, jos ajomatkat ovat lyhyitä. Lataamisella varmistetaan myös akun mahdollisimman pitkä käyttöikä sekä toimintavarmuus ja vältytään samalla kalliilta ja yllättävältä akun vaihdolta. Akun lataaminen säännöllisesti voi jopa kaksin- tai kolminkertaistaa akun eliniän.

Lataaminen varmistaa myös uusien Start/Stop-autojen akun täyden varaustilan. Vain täysi akku mahdollistaa polttoainetta säästävän pysäytysautomatiikan toiminnan.