Tavaratalot

Kirjaudu
Kirjaudu sisään
Ostoskori
Kassalle
Vielä ehdit Järkipäiville!Vielä ehdit Järkipäiville!
Kaikki artikkelit

Kompostointi kannattaa

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 20.11.2023.

(Päivitetty 14.2.2024)

Jätelain uudistuksen myötä on vuoden 2024 heinäkuusta alkaen yli 10 000 asukkaan taajamissa aloitettava biojätteen erilliskeräys. Asetus koskee niin yhtiö- kuin kiinteistömuotoista asumista. Omakotiasujalle tämä tarkoittaa valintaa tilattavan biojätteen erilliskeräyksen ja omatoimisen biojätekompostoinnin välillä.

Biojätteen erilliskeräys tuo asukkaalle lisäkustannuksia. Erilliskeräyksen kulut määräytyvät tyhjennysvälin, jätehuoltoyhtiön ja astian koon mukaan. Keräys maksaa yleensä noin 10 - 70 euroa kuukaudessa ja 120 - 840 euroa vuodessa. Omatoiminen kompostointi maksaa itsensä siis nopeasti takaisin. Lisäksi kompostoimalla on mahdollista pidentää sekajäteastian tyhjennysväliä, ja säästää näin myös jätekuljetusmaksuissa. Mikä parasta: kompostoimalla syntyy ravinnerikasta multaa esimerkiksi oman puutarhan kasveille.

Motonetista hankit itsellesi kaiken tarvittavan onnistuneeseen kompostointiin.

Kompostoinnin ABC

Kompostiin kelpaavat esimerkiksi ruoantähteet, kahvin ja teen porot, hedelmät, vihannekset, rasvat, kananmunankuoret ja puutarhajätteet. Noin kolmasosa kotitalouden jätteistä muodostuukin nimenomaan biojätteestä.

Ympärivuotiseen kompostointiin tulee valita lämpöeristetty lämpökompostori. Yhden perheen käyttöön riittävä kompostori on kooltaan 200 - 300 litrainen. Kompostorin tulee olla myös tuhoeläintiivis, jotta hiiret ja rotat eivät pääse käsiksi kompostin keittiöjätteisiin.

Vie biojätteet kompostiin säännöllisesti ja täytä kompostoria kerroksittain. Lisää biojätekerrosten väliin kompostikuiviketta, jotta kompostoituva massa pysyy ilmavana ja sopivan kosteana. Kompostorin oikeanlaisen mikrobiston varmistaminen on helppoa valmiilla kompostiherätteellä, joka sisältää pieneliöstölle tärkeitä ravinteita. Lisäksi kompostoitumisprosessia edistää sekoittaminen, jolloin massa pysyy tarpeeksi ilmavana. Sekoittelua varten kannattaa hankkia erillinen sekoitinsauva, jolla kompostorin massaa on vaivatonta möyhentää.

Aloittelevan kompostoijan ostoslista:

  • Omaan käyttöön sopivan kokoinen lämpökompostori

  • Kompostikuivike ja -kauha

  • Kompostiheräte

  • Kompostin sekoitinsauva

  • Biojäteastia keittiöön

Kaiken tämän löydät helposti Motoneteista kautta maan tai voit tilata tuotteet myös verkkokaupasta. Tutustu tuotteisiin, Kompostointi