Motonet logo
Työkalukiertue liikkeellä!
Työkalukiertue liikkeellä!
Kaikki artikkelit

Frisbeegolf aloittelevalle ja jo edistyneelle kiekkosankarille

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 31.3.2023.

(Päivitetty 12.4.2023)

Frisbeegolfin aloittaminen on helppoa! Harrastus ei vaadi juurikaan aikaisempaa kokemusta, ja se sopii kaikenikäisille. Frisbeegolf on hauska harrastus, johon voi osallistua koko perhe. Aloittaminen vaatii ainoastaan aloittelijan kiekkopaketin tai muutaman yksittäisen kiekon sekä liikuntaan sopivat kengät ja ulkoiluvaatteet. 

Frisbeegolf-kiekot ovat jaoteltu käyttötarkoituksen mukaan.

Putter, putteri ns. tarkkuuskiekko, sopii parhaiten lyhyisiin heittoihin ja lähipeliin korin lähellä. Putterilla kannattaa vasta-alkajan harjoitella heittotekniikkaa ja edetä tätä kautta kohti midrange ja driver-kiekkoja.

Midrange, midari on monipuolinen joka paikan höylä. Midrange-kiekot sopivat erityisen hyvin lähestymisheittoihin. Midari on helposti hallittava kiekko eri tilanteisiin ja pituuksille.

Driver / Distance / Fairway, Väylädraiverit ja draiveri-kiekot on tarkoitettu väylän avausheittoon, sekä pitkiin väyläheittoihin jossa kiekkoa siirretään lähemmäs koria. Tällainen kiekko vaatii heittäjältään enemmän tekniikkaa ja heittopituutta lentääkseen vakaasti ja pitkälle.

Edistyneemmille frisbeegolf-harrastajille on tarjolla hyviä vinkkejä oheisella videolla.

Frisbeegolfkiekkojen lentonumerot

Frisbeegolfkiekoissa käytetään lentonumeroita kuvaamaan kyseisen kiekkomallin lento-ominaisuuksia. Lentonumerot ilmoitetaan yleisesti seuraavalla tavalla:

Nopeus (speed)

Frisbeegolfkiekkoja kuvataan nopeuksilla 1–14. Mitä nopeampi kiekko, sitä pidempiä heittoja varten se on suunniteltu. Nopeudet 1-3 ovat puttereita. Tällainen kiekko on kiekoista hitaimpia, mutta helppo heittää suoraan.

Liito (Glide)

Liidolla kuvataan kiekon kykyä pysyä ilmassa tietyllä nopeudella. Kiekon liitoa mitataan asteikolla 1–6, jolloin korkeassa arvossa on paras liito ja matalassa huonoin.

Vakaus (Turn)

Vakaus tarkoittaa kiekon käyttäytymistä ilmalennon alkuvaiheessa. Kieon vakautta kuvataan asteikolla (+1) – (-5). Mitä pienempi kiekon vakauslukema on, sitä helpompi aloittelijan on heittää sitä pitkälle.

Feidi (Fade)

Feidi eli kiekon loppukääntyminen kuvaa kiekon herkkyyttä kaartaa heiton lopussa vasemmalle. Feidiä kuvataan asteikolla 0–5. Mitä pienempi on kiekon feidi, sitä paremmin se soveltuu aloittelijoille.