Tavaratalot

Kirjaudu
Kirjaudu sisään
Ostoskori
Kassalle
Kaikki artikkelit

Auton renkaiden merkinnät

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 11.10.2023.

(Päivitetty 24.5.2024)

Autoilijan kannattaa olla perillä tärkeimmistä rengasmerkinnöistä, jotta ei päädy hankkimaan sopimatonta tai väärää rengasta. Auton renkaan pinnassa on tietoja, jotka kuvaavat sen mittoja, rakennetta sekä kuorma- ja nopeusluokkaa. Nämä tiedot voi tarkistaa myös auton rekisteriotteesta, tai tyypillisesti kuljettajan ovesta, jossa mainitaan hyväksytyt rengaskoot.

Auton renkaat

Auton renkaan kosketuspinta tiehen on vain noin kämmenen kokoinen, joten on erittäin tärkeää, että renkaat ovat hyvässä kunnossa. Mitä vanhempi auto, sitä suurempi merkitys on renkaiden kunnolla, sillä vanhemmista autoista puuttuvat erilaiset uudemmissa autoissa olevat ajonvakautusjärjestelmät. Tarkista renkaiden urasyvyydet ja rengaspaineet säännöllisesti.

Rengasmerkinnät

Rengasmerkintöjä ovat renkaan leveys, profiili (korkeus), rakenne, kantavuus/kuormitusluokka, nopeusluokka, valmistusajankohta (DOT), kulumisvaroittimen sijainti (TWI), pyörimissuunta, asennussuunta, E-hyväksyntänumero, valmistusmaa ja vanteen halkaisija.

Esimerkkinä videolla ollut rengasmerkintä: 255/35 ZR 19 96Y XL

“255”: Tämä luku kuvaa renkaan leveyttä millimetreinä. Leveä rengas antaa paremman ajotuntuman ja on usein valinta niille, jotka haluavat autolleen urheilullisen ulkonäön. Leveitä renkaita nähdään yleensä urheiluautoissa ja kilpa-autoissa. Haittapuolina leveässä renkaassa on esimerkiksi suurempi melutaso, herkkyys tien epätasaisuuksille sekä myös korkeampi hinta.

“35”: Tämä luku kuvastaa renkaan profiilisuhdetta – se kertoo renkaan korkeuden suhteessa sen leveyteen prosentteina. Matalaprofiilirenkaat (profiililuku alle 50) antavat autolle urheilullisen ulkonäön, kun taas korkeammat profiilit tarjoavat pehmeämmän kyydin.

“R”: Tämä kirjain kuvaa renkaan rakennetta. "R" eli Radial tarkoittaa vyörengasta, joka on nykyisin yleisin rengastyyppi.

“Z”: Tämä kirjain kertoo renkaan nopeusluokan, joka tällä merkinnällä on yli 240 km/h. Nopeusluokka kertoo renkaan suurimman sallitun nopeuden, ja sen on EU-direktiivin mukaan vastattava auton huippunopeutta.

“19”: Tämä luku ilmaisee vanteen halkaisijan tuumina. Vanteen koko on merkittävä tekijä auton ulkonäössä. Suuremmat vanteet voivat vaatia matalamman profiilin renkaita.

“96”: Tämä on renkaan kantavuusindeksi. Se kertoo, kuinka paljon painoa yksi rengas voi kannatella. Tämän tiedon voi löytää myös auton rekisteriotteesta tai ohjekirjasta.

Renkaissa on myös erityinen DOT-merkintä, joka antaa tietoa renkaan valmistuspäivämäärästä. Tämä merkintä koostuu numeroiden sarjasta, jossa kahdella ensimmäisellä numerolla ilmaistaan renkaan valmistusviikko ja kahdella viimeisellä numerolla valmistusvuosi. Tämä tieto on erittäin tärkeä, sillä renkaan materiaali, erityisesti kumi, alkaa ajan mittaan kovettua, mikä voi vaikuttaa renkaan pito-ominaisuuksiin. Monet rengasvalmistajat suosittelevatkin, että renkaat tulisi vaihtaa uusiin viimeistään kuuden vuoden kuluttua niiden valmistuksesta, riippumatta siitä, kuinka paljon ne ovat kuluneet, jotta ajoturvallisuus säilyy optimaalisena.

Auton renkaat

On tärkeää muistaa, että renkaan ikä, säilytysolosuhteet sekä ajo-olosuhteet vaikuttavat renkaan kuntoon. Vaikka renkaan pintakuvio on vielä hyvässä kunnossa, on mahdollista, että renkaan sisäiset rakenteet ovat heikentyneet esimerkiksi auringon UV-säteilyn tai säilytyksen aikana tapahtuneiden lämpötilavaihteluiden vuoksi. Tämän vuoksi auton renkaiden kuntoa ei tulisi arvioida pelkästään ulkoisen ulkonäön perusteella.

Kuluneiden tai vaurioituneiden renkaiden käyttö voi olla vaarallista, sillä ne voivat menettää otteensa tien pintaan tai jopa hajota kesken ajon. On siis tärkeää tarkistaa renkaiden kunto säännöllisesti ja vaihtaa ne tarvittaessa uusiin.

Rengaspaine on myös olennainen osa renkaan kuntoa ja suorituskykyä. Liian matala tai korkea rengaspaine voi aiheuttaa renkaan ennenaikaista kulumista ja vaikuttaa auton ajettavuuteen. Rengaspaineet tulisi tarkistaa säännöllisesti, vähintään kerran kuukaudessa, ja aina ennen pitkää ajomatkaa.

Lopuksi, on hyvä muistaa, että renkaat ovat auton ainoa kosketuspinta tiehen, ja niiden kunto ja toimivuus ovat ratkaisevan tärkeitä turvallisuuden kannalta. On siis syytä panostaa laadukkaisiin renkaisiin ja pitää ne hyvässä kunnossa.

Auton renkaat