Motonet-logo
Verkkokaupan asiakaspalvelu
Puhelinpalvelu 040-3190190 (matkapuhelinmaksu) asiakaspalvelu@motonet.fi
Asiakaspalvelumme on avoinna arkisin klo 09-21, la klo 09-19 ja su klo 11-18.

Viisaasti Vesillä

SUH suosittelee Motonet

 

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) ja Motonet ovat käynnistäneet yhteistyön, jonka tavoitteena on tarjota vesilläliikkujille tietoa oikeanlaisesta varustautumisesta eri vuodenaikoina.

”SUH:n Viisaasti Vesillä -kampanjan keskeinen viesti on, että hyvä uimataito, asianmukaiset varusteet ja oikea asenne antavat vapauden nauttia vesillä liikkumisesta turvallisesti läpi vuoden. Motonet tavoittaa valtavan joukon veneilyn ja kalastuksen ystäviä Suomessa. Olemmekin erittäin iloisia, että Motonet haluaa lähteä yhdessä kanssamme edistämään heidän turvallisuuttaan.

Yhdistämällä voimamme saamme viestiimme entistä enemmän vaikuttavuutta ja voimme antaa ihmisille konkreettisia neuvoja esimerkiksi oikeanlaisten pelastusliivien tai muiden laadukkaiden turvallisuustuotteiden valinnassa,” sanoo SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen

 

 

Oikea varustautuminen antaa vapauden liikkua vesillä turvallisesti eri vuodenaikoina

Pelastusliivit ovat jokaiselle veneilijälle pakollinen turvallisuusväline. Kaikissa moottorialuksissa sekä yli viisimetrisissä purjealuksissa tulee olla jokaiselle henkilölle oma, oikean kokoinen ja hyväksytyn mallinen pelastuspukine. Yllättävän hätätilanteen kannalta on tärkeää, että sitä pitää päällä ja se on puettu oikein.

Pelastusliivejä ja -pukineita on tarjolla useita erilaisia. Niin kokemattoman kuin kokeneemmankin on hyvä tutustua valikoimaan ja löytää juuri omiin tarkoituksiin sopiva vaihtoehto. Välineitä on kehitetty siihen suuntaan, että niitä olisi mahdollisimman mukava pitää yllä – ajatus pelkistä perinteisistä paksuista liiveistä elää sitkeästi. Alla löydät informaatiota erilaisista liiveistä ja pukimista sekä hyviä esimerkkejä tuotteista.

 

Pelastusliivit

Perinteiset pelastusliivit ovat oikea valinta lapselle ja vesiolosuhteisiin, joissa apua ei ole heti saatavilla. Hätätilanteen sattuessa, liivit kääntävät tajuttoman henkilön vakaaseen selkäasentoon siten, että pää pysyy riittävän etäällä veden pinnasta.

Paukkuliivit

Perinteisten pelastusliivien lisäksi ahkerat vesilläliikkujat suosivat paukkuliivejä. Syy suosioon on yksinkertaisesti se, että paukkuliivit vievät vain vähän tilaa, eivätkä estä vauhdikastakaan menoa. Ilmapanoksen laukeaminen täyttää tarvittaessa nopeasti liivit, jotka sitten kelluttavat hyvin aallokossakin. Paukkuliivejä löytyy sekä automaatti- että käsilaukaisulla. Jälkimmäisiä suositellaan vain erikoiskäyttöön, kuten sukeltamiseen.

Marinepool-Premium-paukkuliivi-300N

Euroopassa valmistettu automaattiliivi turvavaljailla, haaranauhalla,...

149,00€
Marinepool-Premium-lasten-paukkuliivi-150N

Euroopassa valmistettu automaattiliivi turvavaljailla, haaranauhalla ja...

79,00€

Kelluntaliivit

Kelluntaliivit ovat ohuemmat kuin perinteiset pelastusliivit. Ne sopivat hyvin vesiliikuntaan, jossa tulee kyetä liikuttamaan vartaloa ja käsiä vapaasti. Esimerkkejä ovat mm. melonta, vesihiihto sekä SUP- ja vesilautailu. Kelluntaliivit ovat kevytrakenteisia eivätkä sovi aallokkoiseen säähän. Ne sopivat vain uimataitoiselle henkilölle, joka on lähellä rantaa tai jolla apu on tarvittaessa lähettyvillä.

Marinepool-kelluntaliivi-ISO-12402

Marinepool ISO Active Reversible 50N -kelluntaliivi uimataitoisille. Kaksi...

Alk. 19,90€

Kelluntatakki, -haalarit tai -puku

Kelluntatakkien hyvä puoli on, että niitä voi hyvin käyttää monipuolisesti, myös kuivalla maalla vapaa-ajan varusteena. Takit on suunniteltu sopimaan erityisen hyvin kalastukseen tai pilkkimiseen. Kelluntahaalarit ja -puvut sopivat erityisesti kylmälle säälle, koska ne suojaavat hyvin paleltumiselta ja hypotermialta. Edellä mainitut ovatkin todella kätevä pukine paljon jäillä liikkuville. Kuten kelluntaliivit, myös tämän kategorian pukineet ovat kevytrakenteisia eivätkä sovi aallokkoiseen säähän. Ne sopivat vain uimataitoiselle henkilölle, joka on lähellä rantaa tai jolla apu on tarvittaessa lähettyvillä. Tarvittaessa kannattaa päälle myös laittaa pelastusliivit, jotka takaavat tarvittavan kelluvuuden.

Westin-W6-kelluntahaalari

Erinomaisesti skandinaaviseen vartaloon istuva leikkaus. Polvien alapuolella...

Alk. 239,00€

Pelastuspuku

Pelastuspuku sopii hyvin kylmissä olosuhteissa kalastaville ja veneileville, etenkin siis syys-, talvi- tai kevät aikaan, jolloin vesi on kylmää tai jään kannattavuus voi olla heikkoa. Puku on vesitiivis, joten se pitää ihmisen kuivana ja lämpimänä jopa tunteja kylmässä vedessä. Puvun kelluttavuus ei riitä vaativissa olosuhteissa, joten tarvittaessa kannattaa käyttää lisäksi pelastusliivejä, esimerkiksi paukkuliivejä.

Ursuit-Easy-4-Tex-kuivapuku-musta

Tyylikäs kuivapuku, joka on helppo ja nopea pukea päälle. Käyttömukavuus ja...

Alk. 990,00€

Lemmikkiliivi

Myös veneen matkassa oleville kotieläimille löytyy omat liivinsä. Vaihtoehtoja löytyy erikokoisille karvakavereille, ja niissä on myös niskalenkki, jonka avulla esimerkiksi koiran voi nostaa veneeseen.

Lemmikkiliivi

Nostolenkki selän päällä mahdollistaa koiran nostamisen pois vedestä. Liivin...

Alk. 14,90€

Pelastusliivejä syytä sovittaa ennen ostopäätöstä

Kun ostaa pelastusliivin tai kelluntapukineen, on syytä olla itselleen rehellinen. Jos uimataito tai kokemus vesillä liikkumisesta on vaatimatonta, kannattaa unohtaa kelluntapukineet. Lapsille Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto suosittelee aina pelastusliivejä. Turvallisuuteen vaikuttaa myös liivien kantokapasiteetti. Paljonko painatkaan vesillä täysissä pukeissa, kenties saappaat jalassa? Liian pienet liivit eivät välttämättä riitä kannattelemaan pinnalla ja liian suuret liivit taas voivat olla niin löysät, että käyttäjä lipsahtaa veden varaan jouduttuaan kokonaan pois niistä.

Liivien sovitukseen on hyvä käyttää aikaa. Kannattaa kokeilla, istuvatko pelastusliivit hyvin ja tuntuvatko ne mukavilta sekä muistaa, että liivien alle pitäisi mahtua myös päällystakki tai muuta vaatetta.

Ainoastaan oikein päälle puetut pelastusliivit pelastavat

Pelastusliivejä käytettäessä on kiinnitettävä huomiota niiden huolelliseen pukemiseen. Vyöhihnan tulee olla kireällä ja lisäksi suositellaan haarahihnallisia malleja. Näin estetään liivien nouseminen kainaloihin tai niiden karkaaminen päältä kokonaan. Lapsille voi pukea pelastusliivit päälle jo rannalle tultaessa ja heidän kanssaan voi myös testata, miltä pelastusliivien kanssa tuntuu olla vedessä.

Hoito ja säilytys vaikuttavat pelastuspukineiden käyttöikään

Pelastuspukineet kannattaa säilyttää kuivassa ja ilmavassa tilassa, ja niiden on hyvä antaa kuivua ennen säilytykseen laittamista. Säilytyspaikan on syytä olla sellainen, josta ne on helppo ottaa käyttöön aina vesille lähdettäessä. Mahdollinen lika ja tahrat on syytä poistaa heti pukineen mukana tulevien puhdistus- ja huolto-ohjeiden mukaisesti. Jos kelluntapukine menee rikki, on viisainta viedä se ammattilaisen korjattavaksi. Paukkuliivien toimivuus, eli laukaisumekanismi ja painepatruuna, on tarkistettava säännöllisesti. Tämä kannattaa suosiolla jättää ammattilaisen huoleksi, ja se tulee tehdä 1–2 vuoden välein.

Ostoskori on tyhjä