
Trailerit kevätkuntoon!
Venetraileri on useimmille veneilijöille varuste, jonka huoltaminen saattaa jäädä veneenhuoltotohinoiden yhteydessä pienemmälle huomiolle, mutta on yhtä tärkeä onnistuneen veneilykauden kannalta, varsinkin jos venettä vedetään paljon tienpäällä. Venetrailerin huoltokohteet ja ongelmat eivät yleensä liitykään siihen, että se olisi ollut erityisen paljon liikkeellä, vaan se on useimmiten paikallaan. Traileri joutuu kovalle rasitukselle silloin, kun venettä säilytetään sen päällä talven yli ja silloin kun se laskun ja noston yhteydessä upotetaan veteen.
Pienellä vuosihuollolla voit kuitenkin pitää huolta trailerista ja taata sille huolettomia käyttövuosia olipa se sitten ahkerassa säännöllisessä käytössä tai sitten vain kausisäilytykseen ja satunnaiseen liikutteluun tarkoitettu. Tarkista runko suurempien vääntymien ja kolhujen varalta. Pienet pintaruostevauriot ja sinkitysten heikentymät ovat yleisiä ja niistä ei kannata kantaa liikaa huolta varsinkin jos traileri on tekemisissä suolaveden kanssa. Voit kuitenkin ehostaa trailerin sinkityksiä helposti sinkkimaalin avulla.
Rengaspaineet on tarkistettava ennen kuin lähdet vetämään venettä. Tarkista oikea rengaspaine esimerkiksi renkaasta tai käyttöohjeesta. Trailerin renkaiden urasyvyyden on oltava vähintään 1,6 mm. Liian kuluneilla renkailla ajo on tuvallisuusriski ja laissa kiellettyä. Erityisesti kalastajat vetävät traileria myöhään syksyllä ja nastarenkaat voivat olla tarpeellinen varuste. Veneen säilyttäminen trailerilla kuluttaa erityisesti renkaita ja jousitusta ja se ei ole suositeltavaa. Venepukki on veneen kausisäilytykseen paras vaihtoehto. Jarrullisessa trailerissa tyypillisimmät ongelmat ovat jarrujen pitämättömyys tai lukkiutuminen päälle. Jarrujen toiminta on syytä tarkastaa vuosittain. Lisää jarrujen rasvanippoihin vaseliinia ja puhdista jarrujärjestelmän osat.
Laakerit joutuvat venetrailereissa kovalle koetukselle ja niiden kunto on syytä tarkastaa vuosittain. Suositeltavaa on, että traileria ei peruutettaisi veteen niin syvälle, että laakerit joutuisivat veden alle, mutta kastumisen välttäminen on usein vaikeaa. Laakereiden välykset on syytä tarkastaa ja laakerit tulee tarvittaessa kiristää tai vaihtaa kokonaan.
Vetokidan kunto tulee tarkastaa väljyyden varalta. Mikäli vetokidassa on pienintäkään välystä, se tulee ehdottomasti vaihtaa uuteen turvallisuuden takaamiseksi. Traileria autoon kytkiessä kannattaa aina muistaa käsin nostamalla tarkastaa, että kuulakytkin on varmasti lukittuna vetokoukkuun. Aika ajoin kannattaa myös tarkastaa vetokoukun tai jälkiasenteisen vetokuulan kiinnitys autoon. Pysäköinnin ajaksi traileri tulee lukita asianmukaista aisalukkoa käyttämällä, jonka löydät paikallisen Motonetin valikoimasta.
HUOM! Mikäli vetokoukkua rasvaa, kannattaa huomioida, että kitkavetopäällä varustettua peräkärryä tai matkailuvaunua ei saa kytkeä rasvattuun vetokoukkuun.
Trailerien sähköosat ovat kuluvaa tavaraa ja näiden toiminta kannattaakin myös tarkastaa hyvissä ajoin ennen trailerin käyttöä. Sähköosissa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota sähköpistokkeisiin ja valojen kuntoon. Pistoketulpan kontaktipinnat saattavat hapettua ajan kanssa, minkä johdosta valot eivät välttämättä toimi asianmukaisesti. Pistoketulppa on helppo vaihtaa uuteen tarvittaessa. Pistoketta vaihtaessa kannattaa sähköjohdot irrottaa yksitellen ja kiinnittää uuteen pistokkeeseen. Näin ei tarvitse arpoa mikä johdoista kuuluu mihinkin. Pistoke kannattaa säännöllisin väliajoin puhdistaa kontaktispraylla irrottaaksesi irtolian ja pidentääksesi pistokkeen käyttöikää.
Kovan käytön johdosta myös trailerin valot ja näiden johdotukset kuluvat ajan myötä ja saattavat vaatia uusimista. Trailerin perävalot ovat myös alttiita vahingoille ja valon kuoren rikkoutuessa kannattaakin koko valo vaihtaa uuteen. Satunnaisessa käytössä traileriin sopivat hyvin myös magneettikiinnikkeiset langattomat LED-valot, mikäli koko rikkinäistä johdotusta ei haluta uusia.
Trailerin köli- ja sivurullien sekä nokkapyörän kunto on syytä tarkistaa säännöllisin väliajoin. Köli- ja sivurullat halkeilevat ikääntyessään, joka aiheuttaa niiden hajoamisen tai jumiutumisen. Rullien liukupinnoille on syytä levittää vesivaseliinia vuosittain, jotta varmistetaan niiden vapaa pyöriminen ja mahdollisimman pitkä käyttöikä.
Valikoimastamme löydät laajan valikoiman erilaisia köli- ja sivurullia eri materiaaleista. Valikoimasta löydät muun muassa huippulaadukkaat Stoltz -rullat, mutta myös edullisempia vaihtoehtoja kestävästä polyuretaanista ja muovista. Mikäli trailerin käyttö on jatkuvaa, polyuretaani on materiaalina kestävyydeltään ylivoimainen. Jos käytät traileria harvemmin, on muovinen kölirulla sinulle riittävä vaihtoehto.
Trailerivinssi ja kuormaliinat ovat tärkeimpiä osia trailerin turvallisen käytön kannalta. Vinssin liikkuvat osat on rasvattava säännöllisesti sopivalla rasvalla, esimerkiksi vesivaseliinilla. Mikäli trailerivinssi on uusimisen tarpeessa, Motonetin valikoimasta löydät valikoiman eri kokoisia ja eri ominaisuuksilla varustettuja trailerivinssejä. Fulton on väkivahva ja järeä vinssi, jos käytät traileria säännöllisesti. Mikäli käyttötarpeesi on keväällä laskun ja syksyllä noston yhteydessä, MTX Automotive trailerivinssi on sinulle hyvä vaihtoehto.
Talven jäljiltä on hyvä tarkastaa myös vinssiliinan kunto. Valikoimastamme löytyy mielenkiintoinen uutuus Carlmarks HMPE trailerivinssin köysi, joka on äärimmäisen vahva ja turvallinen vaihtoehto perinteisen vinssiliinan tai -vaijerin tilalle. Vinssiköyden murtolujuus on jopa 2500 kg.
On hyvä huomata, että veneen sitominen traileriin on pakollista silloin kun siirrät venettä. Trailerivinssi ei ole tarkoitettu kiinnityslaitteeksi, vaan sen tarkoituksena on toimia apuvälineenä veneen nostossa ja laskussa. Kuormaliinat ovat erinomaiset veneen kiinnittämiseksi traileriin ja niiden hyvä kunto on syytä tarkistaa säännöllisesti. Motonetin valikoimasta löytyvät Quickloader-kuormaliinat edustavat kuormaliinojen eliittiä, ja näiden innovatiiviset ominaisuudet tekevät kuormaamisesta helppoa ja vaivatonta.