Motonet-logo
Verkkokaupan asiakaspalvelu
Puhelinpalvelu 040-3190190 (matkapuhelinmaksu) asiakaspalvelu@motonet.fi
Asiakaspalvelumme on avoinna arkisin klo 08-21, la klo 09-18 ja su klo 12-18

Veneen huolto

Mitä pidemmälle veneen syyshuollon ja talvitelakoinnin siirtää, sitä enemmän joutuu päivittelemään sateisia ja kylmiä säitä.

Veneilijän kannattaa tehdä muistilista syksyllä siitä, mitkä asiat kaipaavat uusimisen kevään koittaessa. Helpompi on lähteä talven viettoon, kun kaikki valmiiksi suunniteltuna seuraavaan kauteen eikä tule ikäviä yllätyksiä, esimerkiksi köydet ovat purkautuneet tai lepuuttajat ovat puhki jne.

Haastavimmat työt liittyvät koneen huoltoon. Vaihteisto- ja moottoriöljyn sekä öljyn suodattimen vaihdot ovat tärkeitä. Muutoin öljyn seassa oleva vesi rikkoo herkkiä osia talven aikana pakkasen tultua. Pienempiä asioita ovat puolestaan pelastusliivien poisvienti veneestä ja niiden kelpoisuuden tarkastaminen. Pikku vaiva on myös airojen kunnon arviointi ja tarvittaessa niiden lakkaaminen.

Puhtaat ja kuivat pinnat kestävät loppusyksyn, talven ja kevään kostean ankeat olosuhteet huomattavasti paremmin kuin huolettomalla asenteella pressun alle hylätyn veneen materiaalit. Septitankin syyspuhdistus kannattaa aloittaa jo muutama viikkoa ennen veneen telakointia, jotta tankkiin mahdollisesti jämähtäneet kokkareet saataisiin liukenemaan pesuveteen. Useimmiten vene on helpompi tyhjentää ylimääräisistä varusteista laiturissa. Samalla vene kevenee nostoa varten.

Seuraavia huoltoja veneilijä pystyy helposti tekemään itse veneelleen.  

1. Nosto

Veneitä nostetaan vedestä erilaisilla nostureilla, vaunutelakalla ja trukilla. On hyvä tiedostaa, että sesonkiaikoina nostoyrityksillä on jatkuva kiire. Tämä aiheuttaa telakointiin ylimääräisen vaaratekijän. Trailerin käytössä on ensiarvoisen tärkeää, että vene on kiinnitetty mahdollisimman hyvin paikoilleen ennen lopullista ylös vetoa autolla.

2. Pohjan pesu

Huolellinen pohjan pesu on yksi hikisimmistä veneen syyshuoltotoimista. Pohjan kunto riippuu paljolti siitä, miten pohja on maalattu antifouling-maalilla edellisenä keväänä. Mahdolliset merirokot tulee poistaa pohjasta tarkkaan.

3. Suojapeitteet

Suojapeitteen ja sen tukirakennelman sekä kiinnitysnarujen on kestettävä lumen ja jään paino sekä tuulen voima. Peitteeseen ei saisi syntyä taskuja, joihin kertyvä vesi ja jää aiheuttavat ylimääräistä painetta. Peitteen köydet löystyvät talven kuluessa. Peitemateriaalit ovat yleensä muovia, ja ne saattavat vahingoittaa veneen pintaa, jos peite pääsee pitkään hankaamaan lujitemuoviveneen kylkiä. Peitteen alle tulee järjestää hyvä ilmanvaihto. Kaappien ovet jätetään auki ja lattialevyt nostetaan paikoiltaan. Puuveneiden pitää kuivua ennen kuin pakkanen pääsee jäädyttämään rakoihin ja puun solurakenteeseen jääneen veden.

4. Patjat ja kuomut

Veneiden patjat ja kuomut sekä muutkin kangaspinnat ovat herkkiä homehtumaan, jos niistä ei pidetä hyvää huolta. Puhtaat ja kuivat kankaat eivät homehdu. Veneet ovat yleisesti ottaen kankaille haastava ympäristö, sillä jatkuvaan ympäröivään kosteuteen on usein yhdistetty liian vähäinen sisätilojen tuuletus. Homeitiöt saavat näin parhaan mahdollisen kasvualustan, ja huonosti huolletut patjat saattavat keväällä yllättää omistajansa ikävällä näyllä. Jos vene pakataan ilmatiiviiseen kuoreen talven ajaksi, eikä tuuletuksesta huolehdita, saa home hyvän tilaisuuden kasvaa rauhassa. Kosteudenpoistajia kannattaa käyttää ainakin syksyllä ja keväällä veneen ollessa telakalla. Sisätilojen puuosiin levinnyt home on ongelmallinen, koska homeenpoistoon tarkoitettu spray ei poista hometta puun syistä. Homehtuneet puuosat pitää pestä kullekin puulajille erikseen tehdyllä pesuaineella.

5. Sähkövarusteet

Sähköllä toimivien varusteiden määrä on lisääntynyt veneissä paljon. Suurin osa veneilykäyttöön valmistetuista tuotteista on suunniteltu kestämään ympäröivää kosteutta ja pakkasia. Jos arvokasta laitteistoa haluaa kohdella erityisen hyvin, kannattaa helposti irrotettavissa oleva elektroniikka säilyttää kotona. Samalla varmistuu, ettei niitä varasteta veneestä talven aikana Erityisen koville talvisäilytys pistää laitteistojen erilaiset liittimet, joiden hapettumista kannattaa yrittää estää suoja-aineilla.

 

Syyshuoltoon sopivia tuotteita

Peramoottorin-siirtokarry-max50kg

Perämoottorin siirtokärry

29,90€
Star-brite-kausisailytysneste--73-vihrea-379-L

Kestää pakkasta -73 °C Suojaa juoma-/ lämmitysvesijärjestelmät ja vesi...

29,90€
Star-brite-kausisailytysneste--46-punainen-379-L

Kestää pakkasta -46 astetta. Suojaa juoma-/lämmitysvesijärjestelmät ja vesi...

14,90€
Motox-EMGLC300-vesivaseliini-400g

MMG-vesivaseliini. Käyttökohteille joihin voi päästä vettä kuten veneet,...

6,90€
Huuhtelulaite-peramoottorille

Jäähdytysjärjestelmän makeavesihuuhteluun. Kiinnittyy jäähdytysveden...

4,90€
Star-brite-Star-Tron-bensiinin-lisaaine-250-ml

Maailman ensimmäinen bensiinin lisäaine joka perustuu luonnossa esiintyville...

19,90€
Star-brite-Star-Tron-dieselin-lisaaine-250-ml

Dieseltankissa, jossa on ylimääräistä ilmatilaa, lämpötilanmuutokset...

24,90€
Motox-Marine-pohjan-puhdistusaine-3-L

Motox Marine pohjan puhdistusaine on tehokas puhdistusaine levän, homeen,...

16,90€
Universal-Stone-yleispuhdistusaine-650g

Universal Stone on yleispuhdistusaine, joka puhdistaa, kiillottaa sekä suojaa...

24,90€
RVS-Marine-gear-oil-GL5-250-ml

RVS-vaihteistoöljy on RVS-tribokeraamia sisältävä korkealaatuinen ja tehokas...

14,90€
Kosteudenpoistaja-Maxi-Plus

Bolaseca Maxi Plus kosteudenpoistaja / kosteudensyöjä, voidaan käyttää koko...

9,90€
Kosteudenpoistaja

Bolaseca TOP -kosteudenpoistaja / -kosteudensyöjä, voidaan käyttää koko...

5,90€
Kosteudentorjuja-1-kg

Sisältää hiekantapaista materiaalia, joka imee itseensä jopa 70 % oman...

11,90€
Penkin-suoja-50-x-50-x-35-cm

Yleismallinen venetuolien istuinpäällinen. Suojaa auringonsäteilyltä, lialta...

17,90€
Veneen-suojapeite

Veneen suojapeite, suojaa venettä auringolta ja pölyltä. Valmistusmateriaali...

Alk. 34,90€

Perämoottorin huolto

Perämoottorin säännöllinen huolto takaa huolettomat merimailit. Huolto olisi syytä tehdä aina veneilykauden jälkeen syksyllä, mutta viimeistään keväällä ennen uuden veneilykauden aloitusta.

Avaa moottorista poistopultti sekä täyttöpultti ja tarkista pulttien tiivisteet. Jos tiivisteet ovat kuluneet, vaihda ne, ettei vesi pääse peräkoteloon. Vaihteistoöljy vaihdetaan peräkotelon alapuolella olevasta reiästä. Kaiken öljyn tultua ulos laita yläpultti kiinni, kiinnitä vasta sen jälkeen alapultti. Vaihda samalla polttoainesuodatin, jotta polttoainesyötössä ei tule ongelmia. Rasvanipat kannattaa käydä läpi vesivaseliinilla, jotta moottori toimii ohjatessa herkästi. Tarkista myös sytytystulpat, tulpanjohdot sekä tulpanhatut. Lisää tämän jälkeen uusi vaihteistoöljy. Hyvä valinta on esimerkiksi Star brite 80W-90 -vaihteistoöljy, joka täyttää OEM-vaatimukset.

Jos veneilykauden loputtua syksyllä on polttoainetta jäänyt tankkiin eikä polttoaineeseen ole laitettu säilytysainetta, on polttoaineeseen syytä lisätä Star tron -lisäainetta, joka entisöi vanhan polttoaineen ja poistaa talven aikana tulleen kosteuden. Lisäaine sopii kaksi- ja nelitahtimoottoreille, ja myös dieselpolttoaineelle on oma lisäaineensa. Nelitahtiperämoottoreissa öljynvaihto tehdään moottorin kautta, kuten autoissa. Suositeltava öljy on esimerkiksi puolisynteettinen Star brite Pro Star Premium 10W-30 -öljy. Sekä kaksi- että nelitahtimoottoreissa kannattaa uusia sinkit, jotka sijaitsevat eri moottorimerkeillä eri paikoissa. Tarkista moottorin ohjekirjasta tarkemmat tiedot. Trimmi- ja hydraaliohjauspumppujen öljyt on myös tarkistettava ja tarvittaessa vaihdettava.

Veneen pintojen puhdistus

Pese vene Star brite -veneenpesuaineella, joka on tehty lasikuitu- ja metallipintojen sekä maalattujen pintojen puhdistukseen. Pesun jälkeen näet ongelmallisen likaiset kohdat veneen pinnassa. Vesirajan keltaisuuden puhdistamista varten käytä Star Brite Hull Cleaner, rungon ja vesirajan puhdistusainetta. Näkin kannat saat poistettua veneen pohjasta näkinpoistoaineella, joka irrottaa näkit hankaamatta. Ongelmakohtien poiston jälkeen vahaa ja kiillota vene Star briten Marine Polish -venekiillokkeella. Vain yksi käsittely riittää.

Voit käyttää myös kestävämpiä vahoja, jotka sisältävät Star briten patentoimaa PTEF-lisäainetta. Kaikki Star briten vahat ja kiillokkeet sisältävät myös UV-suojan. Vahatessa lämpötilan pitää olla vähintään +10 °C ja veneen rungon pitää olla talven kosteuden jäljiltä kuiva, jotta pintaan saadaan paras mahdollinen kiilto ja suoja. Käytä pakoputken ja nokivalumien puhdistamiseen nokivalumien puhdistusainetta, joka poistaa valumat hankaamatta. Alumiiniveneille löydät omat pesuaineet ja kiillokkeet Star briten valikoimasta. Star brite on kehittänyt tiikille oman tuotesarjan, jolla saat tiikkiset kannet uuden veroisiksi poistamalla harmauden ja muun lian.

Pilssin onkaloiden puhdistamiseen valikoimassa on pesuaine, joka puhdistaa pilssin ja poistaa pahat hajut veneellä ajettaessa. Tarkista kuomusta ja veneen sisätiloista, ettei niissä ole mustia homepilkkuja. Homeenpoistoaineella saat homeen pois helposti ja vaivattomasti niin pressuista, vinyylistä kuin sisustusmateriaaleistakin.

Linnun jätökset ja muun lian peset kuomuista pois Star briten kuomunpuhdistusspraylla, minkä jälkeen kuomut kannattaa kyllästää Star briten kyllästysspraylla, joka sisältää homeenehkäisy- ja hoitoainetta. Karhennetut kannet on vaikea saada puhtaaksi, mutta Star brite Deck Cleaner, karhean kannen pesuaine puhdistaa karhennetut pinnat helposti ja jättää PTEF-suojan, joka ei ole liukas. Vinyylipenkit puhdistat Vinyl Cleaner, vinyylin kiillotus ja käsittelyaineella. Yksi käsittely riittää puhdistamiseen ja jättämään penkkeihin suojaavan kalvon.

Ultimate Xtreme Clean on puhdistus- ja rasvanpoistoaine kaikille pinnoille. Tuote on kehitetty poistamaan rasvatahroja ja muuta vaikeasti poistettavaa likaa veneestä. Sopii vinyylille, lasikuidulle, muoville, kumille, metallille ja monille muille materiaaleille. Star briten valikoimasta löydät kaikki tarvitsemasi aineet veneen hoitoon ja kunnostukseen.


Purjeveneiden Antifouling-maalit

Alumiiniveneiden antifouling-maalit

Lasikuituveneiden antifouling-maalit

Puuveneiden antifouling-maalit

Muista myös veneen katsastus

Ostoskori on tyhjä