
Tervetuloa Solmukouluun!
Solmut ovat veneillessä kaiken a ja o, kiinnitit venettä sitten väliaikaisesti laituriin tai haluat, että paattisi ei karkaa ulapalle kovemmassakaan merenkäynnissä.
Jos haluat oppia solmujen salat alusta alkaen tai virkistää jo vanhaa osaamistasi, olet oikeassa paikassa! Motonetin Solmukoulussa opit kaikki tärkeimmät solmut käden käänteessä. Varaa vain käden ulottuville pätkä köyttä ja katsasta haluamasi solmuvideo!
Erilaisten solmujen lisäksi löydät tältä sivulta myös tietoa köysistä ja niiden materiaaleista. Keräsimme mukaan myös muutaman varteenotettavan tuotetärpinkin – toivottavasti viihdyt!
Kiinnitysköydet
Veneen varusteista kiinnitysköydet ovat kaikista käytetyimmät. Ne ovat käytössä myös silloin, kun venettä ei käytetä, vaan se on kiinnitettynä kotilaituriin. Tästä syystä niiden kuntoon ja ominaisuuksiin on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Kiinnitysköysiksi soveltuvat parhaiten joustavat köysilaadut. Tyypillisimpiä materiaaleja ovat polyesteri ja polypropeeni. Polyesteriköydet ovat uppoavia, ja niiden etuna on parempi murtolujuus ja kulutuksenkestävyys verrattuna polypropeeniköysiin. Polyesteriköysi sopii erityisen hyvin esimerkiksi pysyvämpään kiinnitykseen tai ankkuriköydeksi. Polypropeeniköydet taas ovat kelluvia, huokoisempia ja edullisia. Ne soveltuvat paremmin veneen tilapäiseen kiinnittämiseen.
Kiinnitysköysissä kolmelyödyn rakenteen etuna on sen helppo spleissattavuus, jolloin vahvojen silmukoiden tekeminen köyteen on helppoa. Monisäikeisten köysien etuna puolestaan on tyylikäs ulkonäkö ja helppo käsiteltävyys. Köyttä valitessa on syytä huomioida, että materiaali ja rakenne vaikuttavat köyden murtolujuuteen. Kiinnitysköyden murtolujuuden olisi hyvä olla ainakin veneen oman painon verran. Muista tarkastaa köysien kunto säännöllisesti, sillä esimerkiksi auringon UV-säteily saattaa haurastuttaa köysien rakennetta.
Kiinnitysjoustimet sekä palo- ja karbiinihaat
Kiinnitysköysissä kannattaa käyttää kiinnitysjoustimia, erityisesti keulassa. Niiden tehtävänä on vaimentaa veneen liikkeestä aiheutuvia voimia, jotka kohdistuvat köysiin, laituriin ja veneeseen. Venepaikkojen vuokraajat usein edellyttävätkin kiinnitysjoustinten käyttöä.
Palo- ja karbiinihaat ovat käteviä apuvälineitä kiinnitysköysissä. Mikäli käytät hakaa, kannattaa köysi suojata hankaantumiselta esimerkiksi koussilla tai köyden suojalla erityisesti isoissa veneissä. Hakoja hankkiessa kannattaa panostaa materiaaliin. Haponkestävästä teräksestä valmistettu haka onkin oikea vaihtoehto veneen kiinnitysköysiin.
Purjeveneen köydet
Purjeveneissä on paljon erilaisia säätököysiä, ja niiden kunto on tarkistettava aina ennen veneilykauden alkua. Mahdolliset köysien vaihtotyöt on helpoin tehdä silloin, kun masto on vielä irti veneestä.
Köysien valinnassa kannattaa huomioida niiden käyttötarkoitus. Erityisesti purjeen nostinköysissä on hyvä suosia mahdollisimman venymättömiä köysilaatuja, esimerkiksi dyneemaa. Yleinen virhe on valita liian paksu köysi. Paksut köydet ovat mukavia käsitellä, mutta ne kulkevat huonommin esimerkiksi plokien kautta.
Motonetin valikoimasta löydät dyneema-ytimisen Liros Dynamic Color -purjehdusköyden, joka on erinomainen valinta purjeen nostinköydeksi tai vaativalle purjehtijalle skuuttiköydeksi, sillä köysi venyy erittäin vähän. Lisäksi valikoimasta löytyy myös pienen venymän Liros Herkules -purjehdusköysi, joka on hyvä valinta skuutti- tai säätököydeksi. Carlmarks Standard taas on miellyttävän tuntuinen ja pehmeä valinta esimerkiksi retkipurjehtijan skuuttiköydeksi.
Ankkurit ja ankkuriköydet
Ankkuri on veneen tärkeimpiä varusteita. Sen avulla voit kiinnittää veneen paikoilleen vesillä esimerkiksi kalastuksen ajaksi. Ankkurin avulla voit kiinnittää veneen myös luonnonsatamaan tai laituriin, jossa ei ole peräkiinnityspistettä, kuten poijua. Jotta ankkuri toimii parhaalla mahdollisella tavalla, sen köyteen kannattaa panostaa.
Ankkuriköyden tulee olla uppoavaa materiaalia, esimeriksi polyesteriä. Uppoava köysi ei sotkeudu yhtä helposti potkuriin kuin kelluva köysi. Ankkuriköyden tulisi olla vähintään 30 metriä pitkä, mutta pituutta kannattaa arvioida oman veneilyalueen mukaan. Toisinaan pidempikin köysi voi olla tarpeen. Köyden paksuuden mitoitukseen voi käyttää samaa sääntöä kuin kiinnitysköyden mitoitukseen. Murtolujuuden tulisi olla vähintään veneen painon verran, mutta kannattaa kuitenkin valita aina mieluummin liian paksu kuin ohut köysi. Paksun köyden käsitteleminen on helpompaa ja mukavampaa, eikä köysi sotkeudu niin helposti verrattuna ohuempaan.
Mitä loivempaan kulmaan köysi lasketaan veteen, sitä paremmin ankkuri pitää. On olemassa lyijy-ytimellä varustettuja köysiä, joissa painava ydin painaa köyden syvemmälle veteen ja parantaa näin ankkurin pitoa. Jos käytät köyttä ilman lyijy-ydintä tai ankkuriliinaa, on käytettävä ketjua lisäpainona ennen ankkuria. Suurissa aluksissa ankkuriköysi voi olla korvattu kokonaan ketjulla. Köyden ja ankkurin välissä käytettävän ketjun pituus tulisi olla vähintään 2,5 metriä. Paras materiaali ketjulle on haponkestävä- tai kuumasinkitty teräs. Köyden, ketjun ja ankkurin yhdistämiseen kannattaa käyttää sakkelia tai lukittavaa palohakaa. Köydessä tulisi olla spleissattu silmukka ja koussi, johon ketju tai ankkuri yhdistetään.
Ankkurin oikeaan kokoon kannattaa myös kiinnittää huomiota. Liian pienen ankkurin pito ei riitä, mutta toisaalta tarpeettoman ison ankkurin käsittely voi olla turhaan vaikeaa. Isompi ankkuri tarttuu tiukemmin myös pohjaan kiinni, jolloin sen irrottaminen voi olla myös työläämpää. Omaan veneesi sopivan ankkurin koon voit laskea alla olevan kaavan mukaan.
Sopivan ankkurin valinnassa yksirunkoiselle veneelle voidaan käyttää seuraavaa nyrkkisääntöä: Veneen pituus ( m ) + Veneen leveys ( m ) + Veneen massa ( t) = Ankkurin massa (kg).