Motonet logo

Kirjaudu sisään

Kassalle

No nyt on Järkipäivät!No nyt on Järkipäivät!
Kaikki artikkelit

Polkupyörän huolto-opas

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 18.1.2023.

(Päivitetty 19.4.2024)

Polkupyörän tarkistus ja huolto on syytä hoitaa sekä keväällä että syksyllä – ellet nyt satu olemaan niin innokas polkija, että pyöräsi liikkuu ihan ympäri vuoden!

Pyörää ei kannata varastoida likaisena, sillä pyörään tarttunut lika ja kura kovettuvat säilytyksen aikana. Keväällä käyttöönotto helpottuu, kun syyshuolto on tehty ajallaan. Jos kuitenkin pyörä jäi kauden päättyessä huoltamatta, ei hätää – tässä ajankohtaiset vinkit ja oikeat tuotteet homman hoitamiseen.

Huolto kannattaa aina, sillä pyörän huollon laiminlyönti voi tulla kalliiksi ja saattaa olla liikenneturvallisuusriski. Pyörästä kannattaa pitää huolta läpi ajokauden, mutta tärkeää puhdistus on varsinkin silloin, kun sillä ei ajeta pitkään aikaa.

Tärkeää on puhdistaa ja huoltaa kaikki liikkuvat osat. Huonosti hoidettu pyörä lisää riskiä liikenteessä. Lika ja kura aiheuttavat esimerkiksi jarruvaijereihin korroosiota. Hapertunut vaijeri voi jarrutustilanteessa toimia heikosti ja jopa katketa.

Esittelyssä Muc-Off -tuoteuutuudet

Muc-Off Urban Step 1 All Over Cleaner

Biohajoava polkupyörän pesuaine, joka poistaa hiekan, öljyn, hyönteiset ja mudan erittäin tehokkaasti.

• Tehokas pesuaine kaikille pinnoille
• Ei vahingoita tiivisteitä, jarrupaloja tai muitakaan pyörän osia
• Riittoisa ja käytännöllinen 0,5 litran spraypullo

Polkupyörän huoltoon sopivat puhdistuskemikaalit

Polkupyörän huoltamiseen soveltuvat työkalut ja tarvikkeet

Kuusi vinkkiä vaivattomaan polkupyörän huoltoon

1. Pyörän puhdistamiseen paras materiaali on tavallinen puuvillakangas. Vanhasta teepaidasta, froteepyyhkeestä tai lakanasta saat hyviä rättejä huoltotöihin.

2. Pinttynyt lika ja vanhat öljyt sekä rasva eivät irtoa pelkällä vedellä tai rätillä pyyhkimällä. Lisäksi öljyn joukkoon tarttunut hiekka naarmuttaa pintoja. Käytä pyörän puhdistukseen tarkoitettua pesuainetta tai suihkutettavaa sprayta apuna, niin lika irtoaa helpommin ja vähennät naarmuuntumista.

3. Pyörästä irtoava rasva ja lika tahraavat ympäristön, joten puhdistuspaikka kannattaa suojata hyvin. Kätevin tapa on viedä pyörä ulos ja laittaa alle vanha lakana, pahvi, sanomalehti tai muu alusta, jonka voi heittää puhdistuksen jälkeen pois ympäristöystävällisesti.

4. Laita rasvaa vain kuivaan pintaan. Pyörän liikkuvat osat on syytä rasvata tai öljytä ennen varastointia, mutta vasta sitten, kun ne on putsattu ja kuivattu huolellisesti.

5. Paras polkupyörän varastointipaikka on sisätiloissa. Jos se ei ole mahdollista, pyörä kannattaa suojata sateelta ja talvella lumelta joko vettä pitävän kankaan tai suojapussin avulla. Sisätiloissa pyörää ei tule peittää, vaikka varasto olisi normaalia huonelämpötilaa viileämpi tai kosteampi.

6. Valitse lukko viisaasti - varkaita vastaan parhaat lukot ovat U-lukko, taittolukko ja paksu ketju. Pyörä kannattaa lukita rungostaan kiinteään rakenteeseen. Etupyörän voi halutessaan irrottaa ja lukita samaan paikkaan. Lukkoja löytyy useampia erilaisia, moni pyöräilijä suosii taittolukkoja niiden helpon säilytettävyyden vuoksi.

Nämä ohjeet auttavat pitämään pyöräsi kunnossa ja turvassa vuoden ympäri.

Ethän unohda tarkistaa renkaidesi kuntoa

Motonetissa on kattava valikoima polkupyörän sisä- ja ulkorenkaita, kaikkiin olosuhteisiin.

Näin vaihdat renkaat polkupyörään

Uuden renkaan vaihtaminen pyörään on varsin yksinkertainen homma, jonka jokainen voi halutessaan tehdä itse. Kurkkaa videolta hyvät vinkit renkaanvaihtoon.

Tehtävään tarvitset työhanskat, kärkipihdit, pumpun renkaan täyttämiseen, rengasraudan, vannenauhaa, sekä sisä ja -ulkorenkaan.